Превентивом до здравља


 

 

 У Служби Дома здравља свакодневно се обављају скрининг прегледи, постоји и низ саветовалишта која омогућују суграђанима да провере своје здравље, и уколико постоји опасност од неких болести, превенирају их на време.

 

Скрининг прегледи су важни јер омогућавају да се болест открије на време, када је још у почетној фази и када је могућност излечења већа. Такође, у Превентивном центру Дома здравља раде се и лабораторијске анализе које показују вредности холестерола, шећера у крви, који такође, уколико се открију на време, могу помоћи да до развоја болести не дође. Поред тога што лекари и медицинске сестре одлазе на терен и обављају превентивне прегледе, при Дому здравља постоји саветовалиште, где суграђани који немају неко обољење могу без упута обавити прегледе.

 

 

- Теренска јединица Превентивног центра иде у радне организације, школе и на тргове када је лепо време. Пратимо и календар здравља. Становништву обављамо превентивне прегледе, меримо крвни притисак, меримо шећер, холестерол, триглицериде, разговарамо о породичној анамнези, која оптерећује особу. Посебно се базирамо шта треба превентивно да се уради за одређено животно доба да бисмо спречили да се нека болест јави - објашњава др Ана Митрић.

 

 

Рак дојке, дебелог црева и грлића материце су три малигна тумора од којих у Србији годишње оболи око 33.000 људи. Упркос томе, стручњаци кажу да грађани ретко раде скрининг прегледе. Скрининг прегледи су у свим здравственим установама бесплатни. Лекари напомињу да су значајне и потребне све мере које повећавају одзив за њих, јер ће се на тај начин, како кажу, смањити смртност од рака.

 

- У Превентивном центру постоји више саветовалишта за самопреглед дојке, где се жена обучава како да врши самопреглед дојке и упућује се даље уколико је потребан ултразвук или мамографија. Постоји Саветовалиште за хипертензију, Саветовалиште за дијабет, Саветовалиште за остеопорозу, Саветовалиште за правилну исхрану, Саветовалиште за одвикавање од пушења - наводи др Митрић.

 

Основни задатак превентивног прегледа је борба против малигних болести посебно карцинома дојке, дебелог црева и материце јер се раним прегледом и  превенцијом могу открити на време. Треба напоменути да су превентивни прегледи бесплатни и да треба створити навику и одлазити на превентивне прегледе.

 

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 2. март 2018. године

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ