Превентивом до здравља


 

 

 У Служби Дома здравља свакодневно се обављају скрининг прегледи, постоји и низ саветовалишта која омогућују суграђанима да провере своје здравље, и уколико постоји опасност од неких болести, превенирају их на време.

 

Скрининг прегледи су важни јер омогућавају да се болест открије на време, када је још у почетној фази и када је могућност излечења већа. Такође, у Превентивном центру Дома здравља раде се и лабораторијске анализе које показују вредности холестерола, шећера у крви, који такође, уколико се открију на време, могу помоћи да до развоја болести не дође. Поред тога што лекари и медицинске сестре одлазе на терен и обављају превентивне прегледе, при Дому здравља постоји саветовалиште, где суграђани који немају неко обољење могу без упута обавити прегледе.

 

 

- Теренска јединица Превентивног центра иде у радне организације, школе и на тргове када је лепо време. Пратимо и календар здравља. Становништву обављамо превентивне прегледе, меримо крвни притисак, меримо шећер, холестерол, триглицериде, разговарамо о породичној анамнези, која оптерећује особу. Посебно се базирамо шта треба превентивно да се уради за одређено животно доба да бисмо спречили да се нека болест јави - објашњава др Ана Митрић.

 

 

Рак дојке, дебелог црева и грлића материце су три малигна тумора од којих у Србији годишње оболи око 33.000 људи. Упркос томе, стручњаци кажу да грађани ретко раде скрининг прегледе. Скрининг прегледи су у свим здравственим установама бесплатни. Лекари напомињу да су значајне и потребне све мере које повећавају одзив за њих, јер ће се на тај начин, како кажу, смањити смртност од рака.

 

- У Превентивном центру постоји више саветовалишта за самопреглед дојке, где се жена обучава како да врши самопреглед дојке и упућује се даље уколико је потребан ултразвук или мамографија. Постоји Саветовалиште за хипертензију, Саветовалиште за дијабет, Саветовалиште за остеопорозу, Саветовалиште за правилну исхрану, Саветовалиште за одвикавање од пушења - наводи др Митрић.

 

Основни задатак превентивног прегледа је борба против малигних болести посебно карцинома дојке, дебелог црева и материце јер се раним прегледом и  превенцијом могу открити на време. Треба напоменути да су превентивни прегледи бесплатни и да треба створити навику и одлазити на превентивне прегледе.

 

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 2. март 2018. године

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА