Превентивни преглед Вељку спасио живот


 

Од 4.000 превентивних прегледа, који су у Панчеву урађени прошле године, у девет случајева је откривен рак дебелог црева. Колико је битно открити ову тешку болест на време, сведочи и прича Вељка Павловића из Омољице, ком је захваљујући превентиви, спасен живот. 

 

Захваљујући превентивним прегледима, који се последње две године спроводе у Дому здравља и Општој болници, под покровитељством Министарства здравља, многи карциноми су откривени у почетној фази, када су и излечиви. Тако је Вељко Павловић из Омољице, који је у амбуланту дошао само због уједа пчеле, а успут пристао да уради и превентивни преглед, био изненађен - отркивен му је карцином дебелог црева.

 

- „Чињенице морају да се прихвате, шта је ту је, увек разум испред емоција. Сасвим сам мирно то прихватио, чак ми ни пулс пред операцију није био убрзан. Фактор разума је битан. Свако зло има своје добро. Да није било тога, ко зна када би се проблеми манифестовали, можда би било касно. Боље спречити него лечити. Све оно што саветују лекари и препоручују треба послушати“ -  каже Вељко Павловић.

 

Докторка Тања Алексић у Здравственој амбуланти у Омољици не крије професионално задовољство зато што је код Вељка на време откривен рак, па неће бити потребна ни зрачна терапија.

Без икаквих симптома дошао је у амбуланту. Када смо одрадили тест, скрининг на колоректални карцином, био је позитиван налаз. Пацијент је оперисан, одрађени су тестови, ултразвук, урађен је и ЦТ. Сада је упућен на конзилијум, међутим, према подацима службе онколога из Панчева, излечење је стопостотно.

 

Постоје фактори ризика које треба да отклонимо јер једино на њих можемо да утичемо - пушење, неправилна исхрана, конзумирање доста меса и масних производа, гојазност. То су све фактори ризика на које можемо да утичемо и отклонимо их. Што се тиче наследног фактора, он не улази у организовани скрининг.

Скрининг прегледе треба да обављају после четрдесете године, рекла је др Тања Алексић.

 

На скрининг прегледе у току 2013. и 2014. године позвано је 7.000 грађана, а одазвало се њих 4.000. Код деветоро људи је пронађен карцином дебелог црева, а откривено је и 27 полипа, који би, да нису отколоњени на време, врло лако могли да прерасту у рак.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор:  РТВ Панчево, 5. март 2015. године.

Др Тања Алексић, здравствена амбуланта „Омољица“


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА