Предавање кључева новог санитетског возила за Службу хитне помоћи


 

 

Служба хитне медицинске помоћи, Дома здравља у Панчеву, од данас је богатија за још једно ново санитетско возило, за чију набавку је Град обезбедио 5 милиона динара. Ово је једно од најмодернијих санитетскох возила и много ће значити не само грађанима већ и медицинском особљу које велики део свог радног времена проводе у њему.  

 

Кључеве новог санитетског возила за службу Хитне медицинске помоћи Панчева, директору Дома здравља Панчево др Слободану Овуки свечано је, у четвртак 7. марта, уручио градоначелник града Панчева Саша Павлов, у присуству чланице Градског већа задужене за здравство др Миреле Петровић, начелника службе Хитне медицинске помоћи др Мирослава Тепшића и члана Већа задуженог за омладину Марка Радаковића. 


Ново санитетско возило марке је „фијат дукато“, које је већ фабрички израђен као санитетско возило. Између осталог, постоје разводи кисеоника, дефибрилатор и сва непоходна медицинска опрема за указивање ургентне помоћи пацијентима. 

 – ,,Ми бисмо сви желели да санитетско возило ради што мање. Оваква једна возила не возе се на дугачким релацијама, јер је најдужа релација до Београда, она направе годишње у просеку око 20.000 километара. Знате онда колико је то интервенција и спашених живота и колико свима нама значи када добијемо овакав један санитет" - каже др Слободан Овука, директор Дома здравља Панчево.

 

– ,,Сва она возила која користимо у транспортима, која су од 2002. до 2007. годишта, прешла преко 300 000 километара, су у квару. Имамо три возила тренутно у квару и свако возило које добијемо нам је од велике важности" – каже др Мирослав Тепшић, начелник СХМП.

 

Обавеза локалне смаоуправе је да грађани задрже висок ниво примапне задравствене заштите, каже градоначелник Саша Павлов. Због тога ће град наставити са набавком бар једног возила годишње. Неће се куповати само возила, планирана је и набавка друге медицинске опреме, напомиње Павов.

 

- ,,Не постоји проблем да на овакав начин зановимо, не само овим возилима. Пробаћемо да обезбедимо возила за првоз најтежих болесника којима је потребна дијализа. Сада сам информисан да санитетска возила прођу много више годишње километара, што је и разумљиво за овакве врсте возила. Потребно је обнављање возног парка. Ми ћемо извршити анализу да видимо шта је Угентном центру потребно, и можда већ после ребаланса буџета средином године или у буџету следеће године планираћемо да се то набави" – објашњава Саша Павлов градоначелник града Панчева.

 

- ,,Ми смо размишљали обезбедимо дефибрилаторе, то су апарати који се користе у реанимацији који се у европским земљама налазе на јавним местима. Желимо да их набавимо за амбуланту прво у насељеним местима, а након тога да набавимо за јавна места и тамо где буде било потребно" – каже др Мирела Петровић, чланица Градског већа задужена за здравство.

 

Свакодневно у нашем граду у покрету су три ургентна и исто толико транспортних возила Хитне помоћи, која су веома стара и иза којих су хиљаде пређених километара. Ново санитетско возило олакшаће посао запосленима у панчевакој Хитној помоћи, да брзо стигну до пацијената којима је неопходна помоћ.


 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

Слике можете погледати  ОВДЕ.

 

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 7. април 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА