Повећан број колапса на улицама Панчева, а лекарима Хитне помоћи пуне руке посла


 

Врели дани неизбежно утичу на здравље. Суграђани који имају хроничне респираторне проблеме или су оболели од карцинома најчешће се обраћају за Хитној помоћи, а људи се жале још и на гушење, отицање ногу, варирање крвног притиска -  кажу у Хитној Помоћи.

 

 

- Колапса изазваних наглим падом крвног притиска на јавном месту током дневне смене од 12 сати буде и до 3-4. Буде их и у ноћној смени. Није правило. Најчешће су то старији људи преко 70 година, али има и млађих људи који доживе колапс. Наша препорука је узимање довољно течности пре свега воде и редовних оброка. Поред алкохола кога свакако треба избегавати, због кофеина и шећера треба избегавати и енергетска пића. Таква пића повећавају мокрење па се губи течност. Наша препорука је вода или комерцијални раствори са сољу и електролитима, каже начелник Хитне помоћи др Мирослав Тепшић.

 

 

Препорука из Хитне помоћи је и да се физичке активности током врелих дана смање,  да се на купалиштима буде опрезан, као и да се избегава комбиновање алкохолних пића и купања.

 

- Током ових врелих дана нисмо имали изразитих интервенција када су у питању људи са психичким проблемима. Буде хроничног алкохолизма у ноћним сатима. Возимо их у установу, али болница у Ковину не задржава пацијенте у пијањом стању, што је оправдано, па ми помогнемо, истиче др Тепшић.

 

Током дана и ноћи Хитна помоћ има по три дежурне ургентне екипе. Недовољан је број запослених да би се брзо одговорило и на све потребе транспорта пацијената из болнице ка терцијалним установама здравствене заштите ван Панчева.

 

- Приоритет Хитне помоћи је да реагујемо у ситуацији животне угрожености и ту не смемо да закажемо. Онда пацијенти за превоз из болнице ван Панчева на жалост нешто дуже чекају на транспорт. Смањен нам је број запослених, раније смо то премошћавали преко прековременог рада, али је у међувремену и то укинуто. Велики је број траспорта за наше могућности. Понављам да би Панчево требало да то реши тако што би болница имала ургентну екипу за даљи транспорт пацијената у терцијарне здравствене установе. То добро функционише у Сомбору, Зрењанину, Суботици, закључује начелник Хитне помоћи др Мирослав Тепшић.

 

 

Извор :  013 инфо , 11. јул 2017. године .


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ