У Панчеву нема малих богиња


 

Мале богиње, болест која је вакцинацијом била искорењена, поново су се крајем прошле године појавиле у Србији и однеле неколико живота, док је у Војводини проглашена епидемија малих богиња,у Панчеву нема оболелих .

 

Институт за јавно здравље Војводине пријавио је Институту за јавно здравље Србије епидемију малих богиња у Новом Саду. Тренутно је шесторо оболелих, међу којима две особе нису вакцинисане, а остали не знају свој вакцинални статус.

 

- За сад немамо случајева оболевања од малих богиња. Имамо варичеле, овчије богиње, често родитељи мешају овчије и мале богиње. ММР вакцина је против малих богиња, рубеола и заушака, добијају је деца од 12 до 15 месеци, могу и касније да је добију уколико постоје привремене индикације. То је вакцина која штити од малих богиња, које су искорењене захваљујући управо овој вакцини - каже др Југослава Станојевић.

 

Овчијих богиња има током целе године у Предшколском диспанзеру, велики број деце током детињства прележи ове богиње и оне немају озбиљне компликације.

 

 

- Овчије богиње имамо стално, најчешће се јављау у зимским месецима, симптоми су углавном благи, лако повишена температура, а може и без температуре, јавља се оспа, водени мехурићи, који се врло брзо суше и пролазе без компликација.

Једини начин у борби против малих богиња је благовремена вакцинација. Од новембра прошле године па све до почетка јануара, у Војводини је регистровано 16 случајева малих богиња, од којих је 11 оболелих прележало болест и изашло из болнице.

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

 

ИЗВОР РТВ ПАНЧЕВО, 5. јануар 2018.године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.4. НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
7.4. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
20.4. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ
22.4. ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
24.4. ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
28.4. СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА РАДУ