У Панчеву нема малих богиња


 

Мале богиње, болест која је вакцинацијом била искорењена, поново су се крајем прошле године појавиле у Србији и однеле неколико живота, док је у Војводини проглашена епидемија малих богиња,у Панчеву нема оболелих .

 

Институт за јавно здравље Војводине пријавио је Институту за јавно здравље Србије епидемију малих богиња у Новом Саду. Тренутно је шесторо оболелих, међу којима две особе нису вакцинисане, а остали не знају свој вакцинални статус.

 

- За сад немамо случајева оболевања од малих богиња. Имамо варичеле, овчије богиње, често родитељи мешају овчије и мале богиње. ММР вакцина је против малих богиња, рубеола и заушака, добијају је деца од 12 до 15 месеци, могу и касније да је добију уколико постоје привремене индикације. То је вакцина која штити од малих богиња, које су искорењене захваљујући управо овој вакцини - каже др Југослава Станојевић.

 

Овчијих богиња има током целе године у Предшколском диспанзеру, велики број деце током детињства прележи ове богиње и оне немају озбиљне компликације.

 

 

- Овчије богиње имамо стално, најчешће се јављау у зимским месецима, симптоми су углавном благи, лако повишена температура, а може и без температуре, јавља се оспа, водени мехурићи, који се врло брзо суше и пролазе без компликација.

Једини начин у борби против малих богиња је благовремена вакцинација. Од новембра прошле године па све до почетка јануара, у Војводини је регистровано 16 случајева малих богиња, од којих је 11 оболелих прележало болест и изашло из болнице.

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

 

ИЗВОР РТВ ПАНЧЕВО, 5. јануар 2018.године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.10. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ
1.10. ОКТОБАР – НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ
10.10. СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
14.10. СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА ОРГАНА
15.10. СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ
15.10. СВЕТСКИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА
16.10. СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
17.10. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА
20.10. СВЕТСКИ ДАН ОСТЕОПОРОЗЕ
24.10. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
30.10. ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА