Посета УНИЦЕФ-а Дому здравља Панчево


 

8. новембра 2017. године планирана је посета Дому здравља од стране делегације канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији и УНИЦЕФ-а из Белгије. Разлог посете је представљање сарадње канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији делегацији УНИЦЕФ-а из Белгије.

 

У оквиру програма сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља Републике Србије, Канцеларија УНИЦЕФ-а у Београду је, у периоду 2014-2016 имала сарадњу са Домом здравља Панчево.

 

Програм сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља Републике Србије у складу је са „Уредбом о националном програму за унапређење развоја у раном детињству Владе Републике Србије”, усвојеном марта 2016. Уредба истиче јасну и водећу улогу здравственог система да, у сарадњи са другим системима, омогући заштиту, очување и унапређење развоја све деце кроз подршку родитељима пре и после рођења детета.

 

Осим тога, Уредба истиче да је, за децу која су под утицајем ризичних фактора, потребно побољшати доступност, приступачност и уједначити квалитет здравствене заштите, како би се осигурало да се открије свако дете код ког постоји кашњење или сметња у развоју.

 

Уредба истиче значај правовремених интервенција за децу која имају сметње и тешкоће, као и реговање у периоду од 0-3 године како би се максимално искористили сви развојни потенцијали и омогућило деци да се у потпуности укључе у вртиће и школе.

 

Програм сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља Републике Србије посвећен је унапређењу едукације стручњака о развоју у раном детињству и подразумева едукацију педијатара, педијатријских и патронажних сестара, здравствених сарадника, као и ромских здравствених медијаторки. Они, као кључни и често једини сарадници породице у најранијем узрасту деце, промовишу, подстичу и прате развој детета радећи и са децом и са њиховим родитељима и старатељима. Програм обухвата партнерство са Удружењем педијатара Србије, Заводом за јавно здравље Града Београда, Друштвом за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне гране, Институтом за ментално здравље.

 

9 Домова здравља, међу којима је и Дом здравља Панчево, је у потпуности завршило програм унапређења капацитета у области раног развоја, а 15 Домова здравља је тренутно у фази спровођења активности. 

 

У оквиру програма кроз праксу су тестирани и инструменти за процену развоја, који значајно унапређују рад педијатара — помажући им да, и код најмлађих пацијената, препознају проблеме у развоју и испланирају подршку која им је потребна.

 

У 8 Општина у Србији потписани су споразуми о сарадњи између локалних институција и организација, са циљем да се најугроженијој деци и породицама обезбеди подршка кроз сарадњу различитих професионалаца који раде у Домовима здравља, предшколским установама и центрима за социјални рад.

 

Имајући све наведено у виду, желимо да колеге из Белгије виде пример успешне сарадње и примене програма са Домом здравља Панчево.

 

Посета Дому здравља ће укључивати састанак са директором Дома здравља, представницима педијатара и тима развојног саветовалишта, као и патронажних сестара.

 

Након састанка, у плану је да патронажна сестра организује и заједно са представницима УНИЦЕФ-а посети једну ромску породицу.

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА