Почела вакцинација против сезонског грипа


Ове године месец дана раније почела је вакцинација против сезонског грипа. За све здравствене станице обезбеђено је 2.900 бесплатних доза вакцина. Приоритет имају хронични болесници старији од 65 година.

 

Као и сваке године, стигла је Санофијева вакцина инактивисана вирусом А и Б. То је вакцина коју дајемо сваке године и имамо добру имунизацију и отпорност организма после примања.

 

Чим вакцина стигне, пацијент треба одмах да се вакцинише, како не би оболео од вируса и како би се искористио период од две до три недеље, jер се имунитет стиче тек тад.

 

Већина пацијената који примају вакцине против сезонског грипа немају реакције. Међутим, они који одлуче да се први пут вакцинишу треба да помену ако имају неку од алергија.

 

Најважније је да пацијенти који су алергични на пилетину, јаја и протеине то пријаве и то су, у принципу, нови пацијенти који се вакцинишу. Пацијенти који се дуги низ година вакцинишу знају то. А они који имају алергију на протеине не смеју да добијају вакцину.

 

 

 

Посебно је важно да пацијенти који болују од неке хроничне болести приме вакцину.

Вакцина  је прилично делотворна, нарочито за наше хроничне болеснике оболеле од астме, затим срчане болеснике...  

Сигурно мање обољевају или уопште не оболе од грипа ако се вакцинишу и тиме се избегавају компликације које се јављају због основне болести хроничних болесника.

 

Вакцине против сезнског грипа могу се купити и у апотекама, а купљене вакцине морају да се чувају у фрижидеру до употребе.

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

Извор :  ТВ ПАНЧЕВО, 8. октобар 2014. Панчево

Др Данка Прванов, шеф здравствене амбуланте „Центар“


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА