Светски дан хигијене руку у здравственим установама


 

5. мај је Светски дан хигијене руку у здравственим установама према календару Светске здравствене организације.

 

Крајни циљ ове активности 2017. године је унапређење хигијене руку и борба против антибиотске резистенције.

 

Генерацијама је прање руку водом и сапуном било мерило личне хигијене.

 

Употреба антисептика у хигијени руку се појавила почетком 19. века. Француски фармацеути су 1822. године показали да раствор хлорног креча или натријум карбоната може  у потпуности да отклони непријатан мирис  лешева и да се такви раствори могу користити као дезинфицијенси и антисептици.

 

Кроз своје студије  још 1846. године Игњац Семелвајс (Ignaz Semmelweis) и независно од њега, Оливер Вендел Холмс 1843. године, закључили су да су проузроковачи сепсе пренети рукама  болничког персонала. Може се рећи да су обе студије, Семелвајсова и Холмсова, допринеле да прање руку постане једна од најважнијих мера за превенцију трансмисије патогена у здравственим установама.

 

Савремена достигнућа су допринела унапређењу и развоју нових препорука за прање руку у здравственим установама.

 

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. год. постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО, те јој из тога проистичу и обавезе.

 

СЗО је 2009. год. први пут означила 5. мај Светским даном хигије руку у здравственим установама и покренула иницијативу под називом  Сачувајте животе –оперите своје руке.

 

Циљ је да се у глобалну мрежу учлани што више болница које ће подстицати здравствено особље да што чешће обавља ову најважнију меру превенције болничких инфекција. До сада се у ову међународну мрежу укључило 19217 здравствених установа из целог света, а 57 из Србије, највише у региону, што са поносом истичемо.

 

 

Извор: Завод за јавно здравље Панчево


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ