Педијатри и гинеколози и ове године у насељеним местима


 

 

Пројекат педијатријске и гинеколошке заштите биће настављен и ове године. У зависности од броја становника и заинтересованости, педијатри и гинеколози из Дома здравља одлазиће најмање четири пута месечно у сеоске амбуланте како би становници насељених места лакше добили и ову врсту здравствене заштите.

 

Гинеколози и педијатри у амбуланте по насељеним местима одлазе још од 2013. године. Циљ пројекта је да се обезбеди континуирана здравствена заштита, да се стекне увид у здравствено стање свих популационих група које живе у насељеним местима, али и да се здравствена заштита учини доступнијом, каже др Мирела Петровић, чланица Градског већа задужена за област здравства.

 

,,Овај пројекат показао се као врло добар. Главни циљ је да се повећа обухват жена којима је доступан овај вид заштите и да се смањи морталитет и морбидитет, смртност и обољевање од ових болести. Спроводе се и превентивни прегледи жена у оквиру тих прегледа, подразумева се и пакет превентивних прегледа предшколске деце. Веома сам задовољна, јер сам лекар који долази из сеоске амбуланте. Имала сам прилику да видим како то функционише, да су гинеколози и педијатри врло расположени да у комуникацији са матичним лекарима решавају неку другу проблематику. Стога сматрам да је пројекат изузетно добар и надам се да ће и у будућности имати своју перспективу” ‒ рекла је др Мирела Петровић, чланица Градског већа.

 

Према плану који је направио Дом здравља из Панчева, педијатри једном недељно одлазе у сва насељена места. Гинеколози ће једанпут недељно одлазити у Старчево, Долово, Качарево и Омољицу, док ће у Глогоњу и Банатском Новом Селу бити два пута месечно. Распоред одлазака прављен је на основу броја становника сваког насељеног места и заинтересованости за ове прегледе, али и броја лекара, каже др Слободан Овука, директор Дома здравља.

 

,,Мање је и људи. Када смо почињали овај програм, имали смо седам гинеколога. Сада имамо пет, због одлазака у пензију, односно напуштања Дома здравља. Сада радимо са мање људи, конкретно са пет изабраних гинеколога. И ја, као шести, улазим у ту причу. Лимитирани смо бројем кадрова и опремом, али када се сетим како је то било на почетку, задовољан сам интезитетом и фреквенцијом одлазака и педијатара и гинеколога. Ако успемо да укључимо Брестовац једанпут или двапут месечно ове године, то би било веома добро за жене у Банатском Брестовцу”  ‒ рекао је др Слободан Овука, директор Дома здравља.

 

Овај програм се спроводи већ четврту годину. За то време оправдао је своје постојање, каже др Овука. Педијатри су успели да открију и дискретне аномалије у развоју предшколске деце, јер су људи имали прилику да лако стигну до педијатара. А гинеколози су открили више десетина малигних обољења на грлићу материце у самом зачетку, каже др Овука.

 

,,Откривено је више десетина малигних обољења на грлићу материце у самом зачетку, у премалигној фази. То су озбиљне бројке, које нам дају за право да закључимо, иако то није званична статистика, да је дошло до благог смањења карцинома грлића материца у најтежим, запуштеним фазама у граду Панчеву, што даје већу могућност излечења” ‒ истакао је др Овука.

 

Ове године Град ће овај пројекат из буџета финансирати са 5,5 милиона динара.

 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 23. фебруар 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА