Освештањем амбуланте у Омољици обележен почетак рада ординације за превентивни рад и потписане прве донорске картице


 

Освештањем амбуланте у Омољици обележен је почетак рада реновиране ординације за превентивни рад, Саветовалиште за дојку и друге незаразне болести. Уједно је организовано и потписивање донорских картица. 

 

Запослени у омољачкој амбуланти, као и бројне званице, присуствовали су освештању амбуланте и отварању ординације за превентивни рад. Ово саветовалиште радиће у склопу гинеколошке ординације, где ће бити и Саветовалиште за дојку и превентивни рад, које почиње с радом већ у понедељак, 7. децембра. Обнављање просторија урађено је у сарадњи са Месном заједницом, локалним јавним комуналним предузећем, а помогли су и пацијенти.

 

‒ Саветовалиште почиње с радом у понедељак. Ово је била згодна прилика да на значајан датум и велики православни празник ‒ Ваведење Богородице, озваничимо почетак рада Превентивног центра, који је у склопу здравствене амбуланте у Омољици. Становништву у Омољици превентивни прегледи биће доступнији, као и гинеколошки прегледи и Саветовалиште за дојку и за болести као што су колоректални карцином, карцином грлића материце ‒ рекао је др Слободан Овука, директор Дома здравља.

 

У амбуланти у Омољици картон има 7.000 пацијената. Према речима шефа амбуланте др Тање Алексић, женама из Омољице ће прегледи бити олакшани.

 

‒ Надамо се да ће, вероватно сваког уторка, пошто четвртком и даље долази гинеколог, бити организован превентивни групни рад. Првенствено нам је циљ, јер све ово смо урадили ради жена у Омољици, пошто је ординација у склопу Гинекологије, да се организује групни рад, самопреглед дојке, где бисмо едуковали жене које не упућујемо на мамографију, од 20 до 50 година, како се ради преглед дојке. Прошле године смо упутили свим женама у селу позив за преглед за колоректални карцином и карцином дојке ‒ рекла је др Тања Алексић.

 

Данас је такође организована и акција потписивања донорских картица. Један од разлога било је интересовање пацијената када и како то могу учинити. У првих неколико сати шесточасовне акције, двадесетак пацијената и запослених потписало је картицу.

 

Процедура потписивања донорских картица траје свега неколико минута, а може спасити више живота.

‒ То је акција Министарства здравља већ неколико година. Немамо баш добар одзив и покушавамо да овим путем наведемо људе на потребу потписивања картице, бар док се не промени закон, што је у најави, па да, као и у осталим земљама Европе, потписује само онај ко не жели да буде донор. Код нас је то мало другачије и није промењено, тако да покушавамо да људима разбијемо предрасуде, да искористе прилику и потпишу картицу ‒ рекао је др Овука.

 

‒ Задовољни смо одзивом јер до сада нисмо имали потписану ниједну донорску картицу. Ми, као колектив, желели смо да анимирамо и све остале амбуланте да ураде овакву акцију ‒ рекла је др Алексић.

 

У Омољици има много више заинтересованих за донорске картице него што их је до сада потписано, каже докторка Алексић, тако да ће грађани овај хумани чин моћи и убудуће да обаве код свог изабраног лекара.

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Фотографије можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: ПАНЧЕВО,  04. децембар 2015. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА