Осамостаљивање деце


 

За децу, родитељска фигура је од пресудног значаја за њихов психички и физички развој. Касније, како време одмиче, присуство мајке и оца је све мање потребно у појединим сегментима њиховог живота. Да би деца постала самостална и да би могла да науче основне ствари из живота, треба их пустити да уче на својим грешкама, савет је др Николе Атанацковића, дечијег психолога.

 

Емоционални однос деце и родитеља је неопходан у развоју детета, али се временом овај однос мења. На почетку се заснива на везаности деце за своје родитеље, а касније та веза слаби.

 

Многи родитељи греше у васпитавању деце. У намери да заштите малишане од утицаја средине, они им не дозвољавају да уче на својим поступцима и грешкама и да се полако осамостаљују.

 

Учење није пуко понављање без грешке, поручује нам др Никола Атанацковић, дечији психолог.

 

Не постоји рецепт за правилно усмеравање и васпитање детета. Треба пратити дечији развој, разумети његове поступке и пустити га да експериментише.

 

Др Никола Атанацковић подсећа родитеље да морају омогућити детету да самостално стиче искуства и сазрева, јер је то једини начин да израсте у човека који ће знати како да поступа у одређеним ситуацијама. Дете је угроженије уколико га чувамо под „стакленим звоном“.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 17. јул 2016. год


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА