Осамостаљивање деце


 

За децу, родитељска фигура је од пресудног значаја за њихов психички и физички развој. Касније, како време одмиче, присуство мајке и оца је све мање потребно у појединим сегментима њиховог живота. Да би деца постала самостална и да би могла да науче основне ствари из живота, треба их пустити да уче на својим грешкама, савет је др Николе Атанацковића, дечијег психолога.

 

Емоционални однос деце и родитеља је неопходан у развоју детета, али се временом овај однос мења. На почетку се заснива на везаности деце за своје родитеље, а касније та веза слаби.

 

Многи родитељи греше у васпитавању деце. У намери да заштите малишане од утицаја средине, они им не дозвољавају да уче на својим поступцима и грешкама и да се полако осамостаљују.

 

Учење није пуко понављање без грешке, поручује нам др Никола Атанацковић, дечији психолог.

 

Не постоји рецепт за правилно усмеравање и васпитање детета. Треба пратити дечији развој, разумети његове поступке и пустити га да експериментише.

 

Др Никола Атанацковић подсећа родитеље да морају омогућити детету да самостално стиче искуства и сазрева, јер је то једини начин да израсте у човека који ће знати како да поступа у одређеним ситуацијама. Дете је угроженије уколико га чувамо под „стакленим звоном“.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 17. јул 2016. год


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.4. НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
7.4. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
20.4. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ
22.4. ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
24.4. ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
28.4. СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА РАДУ