Опрез због инсеката током лета


 

Убоди инсеката често наруше боравак у природи и уживање у лепом времену. Може се јавити алергија на убод инсекта која је у неким случајевима и опасна по живот. Организам већине животиња с нашег поднебља ипак не садржи токсине који директно угрожавају живот човека. Најчешће се јављају само блаже реакције у виду отока и бола, касније и свраба. Код деце долази до израженијих алергијских реакција на уједе комараца. Поред поменутих инсеката, лети треба обратити пажњу и на крпеље, упозорава доктор Озрен Катић, лекар у Служби хитне медицинске помоћи.

 

Пчеле, стршљенови и осе имају најопасније последице уједа по човека на нашем поднебљу. То је због тога што изазивају алергијске реакције које могу у неким ситуацијама бити и фаталне, када доводе до анафилактичког шока.

 

„Најчешће се јављају локалне реакције: црвенило, свраб, и оток. Врло ретко се дешава да дође до анафилактичке реакције. То је генерализована алергијска реакција која може настати одложено, али најчешће се дешава и настаје након пет до петнаест минута. У тим тренуцима дешава се колапс целог организма, пад крвног притиска, организам пацијента колабира, долази до ширења црвенила и до свраба, и након локалне реакције, одмах следи генерализована системска реакција. Уколико се појаве ови симптоми, дефинитивно треба позвати Хитну помоћ. Било би добро да пацијент може да препозна ујед. На месту уједа почиње да се ствара локално црвенило и јавља се свраб, пад крвног притиска, осећај немоћи, малаксалости. Углавном ће ти пацијенти да колабирају, људи око њих могу да им подигну ноге, и тако примарно успоре пад крвног притиска. Ако пацијент није долазио у ситуацију да има алергијску реакцију, неће бити способан да препозна то. Све се брзо дешава, тако да би било добро одмах контактирати Хитну помоћ” , наглашава доктор Катић.

 

Доктор Катић саветује пацијенте да, уколико примете да их је ујео крпељ, покушају сами да га изваде и да пратите место уједа.

 

„Крпељ се једноставно вади, ухвати се неким инструментом као што је пинцета и врти се супротно од смера казаљке на сату. Треба проверити само да ли је цео извађен. Ако не знају како да изваде, треба да се обрате Хитној помоћи или да оду у најближу амбуланту, да би тај крпељ био адекватно одстрањен” , саветује доктор Озрен Катић.

 

Место убода треба испратити наредних месец дана, и уколико се примарно црвенило не повуче, треба се јавити својој амбуланти и почети с антибиотском терапијом. Такође, лекари саветују да се посети и инфектолог, да се не би пацијент заразио бактеријом која изазива лајмску болест. Та болест пролази кроз три стадијума, а први је увек примарна локална реакција, што представља вид аларма, и може указати на то да постоји могућност инфекције. Доктор Катић закључује да се и у том случају треба одмах лекару обратити да би се применила адекватна антибиотска терапија.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 13. јул 2016. 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА