Обележен Међународни дан бабица


 

Од 1992. године 5. мај обележава се као Међународни дан бабица, са циљем да скрене пажњу колко је значана улога бабице у животу сваке труднице и породиље. Најсрећнији дан у животу сваке жене је када постане мајка. Важну улогу од почетка трудноће па до рођења детета има бабица и зато се сматра да је то један од најхуманијих и најодговорнијих позива. Такође треба напоменути да бабице помажу изградњу здраве породице, јер је у њиховим рукама кључ за будућност.

 

Бабице су најчешће женске особе, које помажу женама приликом порођаја. Са њима се жене сусрећу током целог живота, али најзначајнију улогу имају током трудноће, порођаја и након доласка бебе на свет.

 

У панчевачком Дому здравља ради 20 бабица на Одељењима Служба за здравствену заштиту жена и поливалентне патронаже и оне су данас обележиле свој дан. 

 

Поводом Светског дана бабица у школи за родитељство Дома здравља организован је час „Нега новорођенчета у кућним условима“.

 

 

 

– ,,Посао бабице није само посао трудноће и породиљства већ посао генеративног доба жене. Жене се у свом животном добу сусрећу више пута са бабицом али су негде у најужем контакту у периоду трудноће и породиљства. Бабица испрати период пре трудноће у току трудноће и порођај и неклоко недеља после порођаја“ – рекла је Јелена Куручев, главна сестра Дома здравља, која је с поносом истакла да је позив бабица веома хуман, пун љубави и да је то пре свега начин живота.


Жене током своје трудноће могу да похађају школу родитељства Дома здравља. У првим недељама трудноће будуће маме прате предавања, а касније на практичан начин уче како да негују своју бебу.

 

– ,,Тема данашњег предавања је ,ега новорођенчета у кућним условима" и предавању су присуствовале прворотке,  које ће научити како да купају бебу , како ће мењати пелене , како да доје бебу , како ће неговати кожу. Све оно што их чека када дођу кући из породилишта“ – навела је Јелена Куручев.

 

У Дому здравља на Међународни дан бабица, у четвртак, 5. маја, у оквиру редовних активности одржана је школа родитељства, на којој су будуће мајке могле да науче како да правилно негују новорођенче код куће. Будуће маме су истакле  да им је школа родитељства које спроводи Дом здравља изузетно значајна и корисна и да ту добијају све неопходне савете.

 

– ,,Улога бабице је битна од почетка трудноће све до самог порођаја и после порођаја, у првим данима живота бебе. Ова предавања ми много значе да научим с обзиром да до сада нисам имала контакта са тим како се купа беба, преповија и остало“ – изјавила је Тијана Бикар-Јаћимовић.

 

– ,,Ово ми је први пут да сам на овом предавању и заиста ће ми много значити јер се до сада нисам сусретала са тако малим бебама , за мене је све ово ново , мени је прва беба . Једва чекам да ово предавање почне и да видим шта ће све бити“ – додала је Милица Алатић.

 

Школа за труднице у Дому здравља Панчево почиње већ на почетку трудноће. Тада будуће мајке могу присуствовати предавањима гинеколога, стоматолога, педијатра, а од 26. недеље долазе и на писхофизичку припрему за порођај.


После часова у школи родитељства у Дому здравља труднице одлазе у породилиште у Општој болници где такође постоји програм за породиље и где се ближе упознају шта их очекује на самом порођају као и колико је значајно дојења бебе.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

Слике можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор:

РТВ ПАНЧЕВО и 013 инфо 

05. мај 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА