Бесплатни лекарски прегледи за спортисте од 6 до 14 година


 

 

Новим Законом о спорту, који је ступио на снагу 16. фебруара 2016. године предвиђено је да се лекарски прегледи за децу од 6 до 14 година, спортисте у клубовима и другим спортским организацијама који се укључују у организоване спортске активности, финасирају из Фонда здравственог осигурања, па родитељи и клубови више неће сносити трошкове редовних лекарских прегледа. Како сваки спортиста мора да обави редовни лекарски преглед на сваких шест месеци да би могао да се такмичи, ова одредба Закона ће у великој мери олакшати функционисање клубова, али и олакшати бављење спортом деци чијим је родитељима овај финасијски издатак представљао велики терет на кућни буџет. 

 

Сама методологија лекарских прегледа код специјалиста спортске медицине се неће мењати у односу на досадашњу праксу, која укључује и лабораторијске анализе. Промена ће бити у самој процедури, јер ће свако дете за анализе крви и мокраће морати да има Упут изабраног лекара.

 

 

 

 

Како би олакшали читаву процедуру и спречили велике гужве у панчевачком Дому здравља су донели одлуку да клубови донесу списакове спортиста на Школско или Предшколско одељење ове установе где ће изабрани лекари деце написати упуте, а затим ће их представник клуба на дан лекарског прегледа поделити својим члановима. Пошто ће сада сви лекарски прегледи бити обављани у Дому здравља, због великог броја спортиста и клубова у нашем граду, клубови ће морати да унапред заказују лекарске прегледе, као би сви спортисти на време, пред почетак такмичења, обавили прегледе. Током периода који обухвата бесплатно обављање прегледа спортисти ће обавити 12 лекарских прегледа на Одсеку спортске медицине и четири (предшколци, у трећем, петом и седмом разреду) код свог изабраног лекара у оквиру обавезних систематских прегледа. Ови прегледи ће покривати период од 6 месеци за бављење спортом, који ће важити и за исти период бављења школским спортом, тачније деца укључења у школске спортске активности неће морати да обаве додатан системаски преглед. 

 

 

 

Током 2005. године спортска медицина је скинута са Фонда здравственог осигурања што значи да су прегледи престали да се финасирају преко обавезног здравственог осигурања деце. Од тада па до ступања на снагу новог Закона о спорту Град Панчево је финансирао редовне лекарске прегледе спортиста у износу који су клубови, на основу броја деце, тражили. Члан Градског већа задужен за спорт, Александар Фаркаш, председник Спортског Савеза Панчево, Дарко Јовичић и специјалиста спортске медицине у Дому здравља, др Зоран Ђурђев, апеловали су на родитеље да зарад сигурности и општег здравља своје деце у будуће воде рачуна да њихово дете обави редован лекарски преглед. Они су додали да ће само на овај начин родитељи бити сигурни да дете може безбедно да се бави спортом, као и да је чест случај да се овим прегледима откривају деформитети код деце (крив кичмени стуб, равни табани, итд.), који уз стучну помоћ и правилан рад могу бити отклоњени. 

 

Право на финансирање лекарских прегледа имаће деца спортисти од момента када напуне 6 година до свог 14-тог рођендана. У тој групи се налази и највећи број деце која су укључења у организоване спортске активности спорт. За све спортисте која нису обухваћењи овом законском одредбом Град ће, као и претходних година, издвојити новац из буџета за покривање трошкови њихових лекарских прегледа. 

 

 

ИЗВОР: 013Инфо, понедељак 7. март 2016. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА