Нови рендген апарат у Стоматолошкој служби Дома здравља Панчево


 

Град Панчево је издвојио нешто више од 2 милиона динара за набавку модерног ортопан-томографског дигиталног рендген апарата за Службу стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево.  

 

У питању је рендген апарат Rayscan A-P на којем постоји могућност накнадне уградње делова за 3Д и цефалометријско снимање, што га чини апаратом који неће бити превазиђен наредних неколико деценија.

 

Пуштање у рад овог апарата очекује се у наредних десетак дана - чим стигне решење Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Након тога, Ортопан-томографски дигитални рендген апарат ће бити у функцију сваког радног дана и пацијентима ће се пружати ова стоматолошка услуга по повољним могућностима у односу на друге рендген центре у нашем граду, а посебно у односу на цену ове стоматолошке услуге у рендген центарима у Београду.

 

- На дигиталном ортопан-томографском рендген снимку су обухваћене пројекције горње и доње вилице са зубима, вилични зглоб и горњовилични синус. Овим рендген апаратом  је омогућено да имамо такве рендген снимке који су доста прецизни и тиме поуздани у правилном постављању дијагнозе.

 

Без прецизне дијагнозе је немогућа правилна терапија. Правилна дијагноза нам омогућава и правилно збрињавање пацијената, посебно због тога што је у Служби стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево  у 2015. години пружено  122. 173, а у 2016. години 125. 672 стоматолошких услуга, што је чини једном од најефективнијих стоматолошких служби на примарном нивоу стоматолошке здравствене заштите у Републици Србији -  изјавио је др Тихомир Мреновић, начелник Службе стоматолошке заштите. 

 

Поред тога, током снимање вилица и зуба овим апаратом пацијент је изложен малим дозама рендгенских зрака, те је у комбинацији са употребом заштитних оловних кецеља за пацијенте, које Служба обавезно користи, утицај ових зрака нешто већи него код свакодневног излагања природним јонизујућим зрачењима, што је врло битно за пацијенте, а посебно за труднице или децу предшколског и школског узраста. Та мала доза рендгенских зрака је врло битна и за неометани свакодневни рад запослених у рендген кабинету Службе стоматолошке здравствене заштите, чија се изложеност рендгенским зрацима сваког месеца контролише од стране одговарајућег Завода за здравствену заштиту радника.

 

 

 

Извор: 013 инфо, 29. јун 2017. године

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА