Нови рендген апарат у Стоматолошкој служби Дома здравља Панчево


 

Град Панчево је издвојио нешто више од 2 милиона динара за набавку модерног ортопан-томографског дигиталног рендген апарата за Службу стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево.  

 

У питању је рендген апарат Rayscan A-P на којем постоји могућност накнадне уградње делова за 3Д и цефалометријско снимање, што га чини апаратом који неће бити превазиђен наредних неколико деценија.

 

Пуштање у рад овог апарата очекује се у наредних десетак дана - чим стигне решење Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Након тога, Ортопан-томографски дигитални рендген апарат ће бити у функцију сваког радног дана и пацијентима ће се пружати ова стоматолошка услуга по повољним могућностима у односу на друге рендген центре у нашем граду, а посебно у односу на цену ове стоматолошке услуге у рендген центарима у Београду.

 

- На дигиталном ортопан-томографском рендген снимку су обухваћене пројекције горње и доње вилице са зубима, вилични зглоб и горњовилични синус. Овим рендген апаратом  је омогућено да имамо такве рендген снимке који су доста прецизни и тиме поуздани у правилном постављању дијагнозе.

 

Без прецизне дијагнозе је немогућа правилна терапија. Правилна дијагноза нам омогућава и правилно збрињавање пацијената, посебно због тога што је у Служби стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево  у 2015. години пружено  122. 173, а у 2016. години 125. 672 стоматолошких услуга, што је чини једном од најефективнијих стоматолошких служби на примарном нивоу стоматолошке здравствене заштите у Републици Србији -  изјавио је др Тихомир Мреновић, начелник Службе стоматолошке заштите. 

 

Поред тога, током снимање вилица и зуба овим апаратом пацијент је изложен малим дозама рендгенских зрака, те је у комбинацији са употребом заштитних оловних кецеља за пацијенте, које Служба обавезно користи, утицај ових зрака нешто већи него код свакодневног излагања природним јонизујућим зрачењима, што је врло битно за пацијенте, а посебно за труднице или децу предшколског и школског узраста. Та мала доза рендгенских зрака је врло битна и за неометани свакодневни рад запослених у рендген кабинету Службе стоматолошке здравствене заштите, чија се изложеност рендгенским зрацима сваког месеца контролише од стране одговарајућег Завода за здравствену заштиту радника.

 

 

 

Извор: 013 инфо, 29. јун 2017. године

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ