XXVII Недеља здравља уста и зуба


 

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и Стоматолошки факултет у Београду у трећој недељи маја, од 15. до 21. маја 2017. године спроводе традиционалну активност Недеља здравља уста и зуба под слоганом "Осмехни се здраво".

 

Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине служба стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

 

 

И ове године носиоц активности у обележавању Недеље здравља уста и зуба у нашем граду је Служба стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево.

 

 

У циљу  интензивирања активности у унапређењу и очувању здравља уста и зуба,  у Републици Србији се од 1991. године, сваке године у трећој недељи маја традиционално обележава  Недеља здравља уста и зуба.

 

 

Током кампање организују се бројне јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација, а посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници и родитељи.

 

Дом здравља Панчево поред додатног ангажовања запослених у Одсеку дечје и превентивне стоматологије сваке године у ову акцију укључује и основне школе, вртиће и месне канцеларије у насељеним местима.

 

 

План активности за 2017. годину у обележавању Недеље здравља уста и зуба у нашем Дому здравља је:


- 15. и 16. маја у периоду од 10 до 13 часова на Оделењу дечје и превентивне стоматологије

- 17. маја у периоду од 10 до 13 часова у Месној Канцеларији ,,Банатски Брестовац"

- 18. маја у периоду од 10 до 13 часова у Основној школи ,,Свети Сава" у  Панчеву

- 19. маја 10 до 13 часова у Основној школи ,,Аксентије Максимовић" у Долову

 

 

Циљеви обележавања Недеље здравља уста и зуба су:

- Допринети да се повећа број људи са очуваним здрављем уста и зуба

- Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера  нeопходних за очување оралног здравља

- подстицати мотивацију у схватању да очување и унапређење здравља уста и зуба има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције жвакања, гутања и говора

- да целокупна друштвена заједница буде посвећена побољшању оралног здравља као делу  ЕУ политике до 2020. године

 

У Србији је тренутна ситуација таква да у петнаестој години 97% деце има један или више каријсних зуба, сваки четврти одрасли становник има мање од 10 зуба, 9,3 % одраслих становника нема ни један зуб, трећина становништва између 65-74 године нема ни један зуб, само 50% становника пере зубе више од једном дневно.

 

 

Зато се у Недељу здравља уста и зуба сви запослени у нашој Служби додатно ангажују у превентивном раду, посебно у здравствено васпитном раду где је акценат на то да се становништву скрене пажња у вези:

 

-редовног прања зуба ујутру и увече

-редовне хигијене зубних  протетских радова

-информисати преко родитеља, наставника, васпитача и средстава информисања сву децу предшколског и школског узраста, студенте као и труднице и породиље, да у њиховим популационим групама сва превентивна активност коју спроводе доктори стоматологије у нашем Дому здравља, је предвиђена Законом о здравственом осигурању и да је она дефинисна тако да пацијенти не учествују у плаћању партиципације

-неопходности коришћење конца за зубе

-смањење уноса шећера и избалансирана исхрана

-коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају

-безбедно физичко окружење

-посете стоматологу ради редовне контроле

-да мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота

-да би се смањила могућност настанка малигних обољења усне дупље неопходно је : престанак или смањење конзумирања алкохола, престанак пушења и истаћи велику штетност на здравље уста и зуба у конзумирању наркотика

 

Обележавање Недеље здравља уста и зуба један је од начина да се подстакну активности које ће помоћи да се смањи оптерећење овим болестима на националном нивоу.

 

Радећи сви заједно можемо ујединити напоре да спречимо епидемију каријеса, болести десни и губитак зуба и да помогнемо у одржању здравих зуба током живота.

 

 

 

Начелник Службе стоматолошке здравствене заштите

                  Др Тихомир Мреновић

 

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ