Недеља борбе против обољења штитасте жлезде


 

Ова недеља у свету посвећена је обољењу поремећаја рада штитасте жлезде, јер се број оболелих стално повећава. У Служби за радиолошку дијагностику Дома здравља Панчево сваког месеца уради се скоро 1200 ултразвучних прегледа штитне жлезде.

 

Број оболелих од поремећаја рада штитасте жлезде стално је у порасту. Србија нема регистар за оболеле од штитасте жлезде, али изабрани лекари све више упућују пацијенте да провере хормоне штитасте жлезде и ураде ултразвучни преглед. Генетика, хронична инфекција и стрес сматрају се одговорним за поремећај рада штитасте жлезде.

 

Штитаста железда је жлезда са унутрашњим лучењем и лучи хормоне тироксин и тиронин који регулишу метаболизам свих ткива у организму. Снижен метаболизам даје безвољност, успореност, поремећај расположења, суву кожу, перутање коже, црвенило и др. Повишена функција штитасте жлезде има супротне симптоме. Кад је убрзан метаболизам пацијенти осећају лупање срца, појачано знојење, поремећај менструације, кожа је црвена влажна и губе на тежини. Постоје неки симптоми које пацијенти могу осетити код појаве неких врста тумора. Пошто се штитна жлезда налази у предњем делу врата они осећају стезање, гушења или слично – рекла је др Мирјана Марковић Лазић, спец. радиологије.

 

Дијагноза се поставља на основу нивоа хормона у крви коју пацијент са упутом од изабраног лекра обавља у Општој болници, док се ултразвучни прегелд штитасте жлезде заказује у Дому здравља.

 

„Код нас се месечно обави између 1150 и 1200 прегледа. Прегледи се код нас заказују последња два радна дана у месецу за наредни месец.Тако да у року који је прописан, а то је месец дана од када пацијент добије упут, ми можемо да обавимо тај преглед” , рекла је др Мирјана.

 

Обољења са штитастом жлездом држе се под контролом уз помоћ лекова. Уколико се ради о бенигним или малигним туморима пацијент се шаље у друге установе, где уколико је неопходно, обавља се и хирушки захват. Пацијенти којима је штитна жлезда отклоњена, захваљући адекватној терапији, живе нормално.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 


 

Др Мирјана Марковић Лазић, спец.радиологије 

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 27. мај 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА