8-14. маја - Недељa безбедности на путевима Уједињених нација


 

У периоду од 8-14. маја 2017. године обележава се УН недеља безбедности на путевима под слоганом „Успори и спаси живот“ са циљем унапређења свести јавности о мерама превенције повреда у саобраћају.

 

 

Сваке године 1,25 милиона људи погине у саобраћајним незгодама на путевима, а између 20 и 50 милиона бива лакше или теже повређено. Повреде у саобраћају представљају водећи узрок смрти деце и младих узраста од 5-29 година.

 

 

Подаци Светске здравствене организације указују да је превелика или неприлагођена брзина основни узрочник скоро сваког трећег смртног исхода у саобраћајним незгодама широм света. У Европи готово 50% погинулих чине рањиви ученици у саобраћају - пешаци, бициклисти или мотоциклисти.

 

Бројне студије указују да се у просеку 40-50% возача не придржава прописаних ограничења брзине. Возачи мушког пола, млади возачи или они под утицајем алкохола чешће учествују у саобраћајним незгодама изазваним неодговарајућом брзином.

 

Брзина се налази у сржи проблема повреда у саобраћају широм света. Повреде у саобраћају се могу спречити, смањење просечне брзине од само 5% може довести до смањења броја саобраћајних незгода са погинулим лицима и за читавих 30%, и спасити бројне животе. Уколико би земље усмериле пажњу само на ову кључну опасност, путеви би постали много безбеднији, како у погледу сачуваних живота, тако и у повећању броја оних који пешаче или возе бицикле, са дугорочним позитивним ефектима по здравље.


И поред свега,  само 47 земаља у свету примењује ограничење брзине у урбаним срединама од 50 km/h или мање, и омогућава локалним властима да додатно смање ово ограничење у зони школе, стамбеним или пословним зонама.

 

Потребни су велики напори на националном нивоу како би се заштитили сви учесници у саобраћају, а искуства земаља које су смањиле број погинулих у саобраћају указују да је управо решавање проблема прекомерне или неприлагођене брзине једна од кључних ствари у побољшању безбедности саобраћаја на путевима.

 

Мере за регулисање брзине које су се показале ефикасним укључују:


•изградњу или модификацију путева са мерама смиривања саобраћаја,као што су кружни токови, лежећи полицајци и друге сличне препреке;

• успостављање ограничења брзине које одговарају намени сваког пута;

• спровођење ограничења брзине мануелном или аутомaтском контролом;

• уградњу нових технологија у возила, као што су систем интелигентне регулације брзине (ИСА) или аутоматски системи наглог кочења;

• подизање свести јавности о опасностима од брзине.

 

Земље које су имале највише успеха у драстичном смањењу стопе погинулих у саобраћају на путевима у последњих неколико деценија – као што су Холандија, Шведска, и Велика Британија– имале су свеобухватни приступ у решавању овог проблема. Оне су дале приоритет безбедној брзини као једној од четири кључне компоненте у системском приступу повећања безбедности, заједно са безбедном путном инфрастуктуром, безбедним возилима и безбедним учесницима у саобраћају.

 

Сходно томе 4. Глобална недеља безбедности на путевима Уједињених  нација, која ће бити обележена у  периоду 8.-14.маја 2017. године под слоганом “Успори и сачувај животе“, биће посвећена брзини и опасностима које она са собом носи, као и активностима и мерама које треба предузети како би се умањио овај водећи ризик од смрти и повреда у саобраћају.

 

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд 

 

 

припремила:

Прим. др Дубравка Николовски

спец. хигијене

 

Начелник центра за промоцију здравља, за  анализу, планирање, организацију здравствене заштите, информатику и биостатистику у здравству

 

 

Јасмина Павловић Стојановић

спец. социјалне медицине

 

 

              ДИРЕКТОР

 

Прим.  др  Љиљана Лазић

спец. социјалне медицине

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА