Наставак Програма Дома здравља Панчево ,,Здравствено-едукативна предавања у основним и средњим школама"


 

Др Слободан Овука, директор Дома здравља Панчево, када је дошао у Дом здравља Панчево на место директора ове Установе, 2012. године, обишао је све основне и средње школе и одржао је предавања ученицима ових школа о очувању репродуктивног здравља. Наредне године је написан Програм ,,Здравствено-едукативна предавања у основним и средњим школама“ који је финансиран од стране града Панчева чију основу чине стратешка опредељења, законски оквири политике здравствене заштите осетљивих популационих група, као и утврђени циљеви у оквиру националних програма и планова развоја здравствене заштите осетљивих популационих група садржани у законима и правилницима о здравственој заштити становништва Републике Србије.

 

Програм Дома здравља Панчево под називом „Здравствено едукативна предавања у основним и средњим школама” спроводи се већ четири године, а нови циклус предавања почеће у априлу.

 

Едукацијом гинеколога Дома здравља Панчево биће обухваћени пре свега ђаци који завршавају основну и средњу школу.

 

 

Предавања о значају репродуктивног здравља омогућиће ученицима да питају лекаре све што их занима о репродуктивном здрављу, ступању у интимне односе и трудноћи.

 

Током 2013. и 2014. године локална самоуправа обезбедила је новац за спровођење поменутог програма, прошле године нису издвојена средства из градске касе за ту намену, али за ову годину из градског буџета издвојено је 550.000 динара.

 

Др Слободан Овука, директор Дома здравља Панчево каже да је пројекат изузетно успешан и да лекари имају врло добру сарадњу са омладином.

 

,,Показало се као добро искуство, деца и омладина реагују на то веома добро, то су теме које их занимају, које су животне. Ми као гинеколози носимо тај пројекат, суочени смо са негативним искуством и великим бројем малолетничких трудноћа и једним неодговорним ставом према свом здрављу, тема је „Чување репродуктивног здравља” и свакако је та битка за очување здравља важна у тим годинама. Ако успемо те младе девојке да навикнемо да се јављају гинеколозима и не лутају са дилемама које имају у вези са ступањем у полне односе, начином заштите од сексулано преносивих болести, ако их навикнемо да питају школоване стручне људе, добили смо битку у наредним деценијама.

Након предавања имамо више питања на сајту и више долазака у нашу Службу за јувенилну гинекологију, што доказује да су млади заинтересовани за теме које се тичу репродуктивног здравља. Ми смо ту да их едукујемо и упутимо у то како да заштите здравље”.

 

На предавањима млади ће моћи да се упозању физилогијом репродуктивних органа, да сазнају све о полно преносивим болестима и њиховом спречавању, али и да се упознају са здравственим системом и значају редовних гинеколошких прегледа. Добиће од лекара одговоре како да се на прави начин заштите од нежељене трудноће која у тим годинама може да остави трајне последице на репродуктивно здравље.

 

Заштита репродуктивног здравља посебно је важна код адолесцената, а посебно су у том периоду угрожене девојчице. Према подацима, код особа које су постале сексуално активне пре 16. године живота, двоструко чешће се дијагностикује карцином грлића материце пре навршене 50. године. Такође, учесталост абортуса код младих је у Србији је висока-око 6.000 женских особа млађих од 20 година се подвргне прекиду  трудноће. Чести абортуси, кажу гинеколози, за последицу могу да имају потешкоће у развоју родитељства и стерлитета.

 

 

Извор: 013 Инфо, 24.03.2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА