Наставак предавања о репродуктивном здрављу за ученике


 

Пројекат „Репродуктивно здравље младих”, који Дом здравља у сарадњи са локалном самоуправом спроводи пету годину за редом, биће настављен од априла. Сви ученици завршног разреда основних школа, као и ученици средњих школа у Панчеву и насељеним местима, моћи ће да прате предавања и сазнају све о репродуктивном здрављу. 

 

Гинеколози из Дома здравља од априла организоваће предавања на тему репродуктивног здравља младих за ученике осмих разреда и ђаке средњих школа. Предаванаја о значају репродуктивног здравља омогућиће ученицима да питају лекаре све што их занима о репродуктивном здрављу, ступању у интимне односе и трудноћи.

 

,,Показало се као добро искуство, деца и омладина реагују на то веома добро, то су теме које их занимају, које су животне. Ми као гинеколози носимо тај пројекат, суочени смо са негативним искуством и великим бројем малолетничких трудноћа и једним неодговорним ставом према свом здрављу, тема је „Чување репродуктивног здравља” и свакако је та битка за очување здравља важна у тим годинама. Ако успемо те младе девојке да навикнемо да се јављају гинеколозима и не лутају са дилемама које имају у вези са ступањем у полне односе, начином заштите од сексулано преносивих болести, ако их навикнемо да питају школоване стручне људе, добили смо битку у наредним деценијама” ‒ рекао је др Слободан Овука, директор Дома здравља.

 

Локална самоуправа и ове године издвојила из градског буџета 550.000 динара за реализацију пројекта едукације младих у основним и средњим школама о репродуктивном здрављу.

 

,,Сматрам да је пројекат изузетно важан. Главни циљ пројекта је унапређење здравља младих. Пројекат ће се радити путем Дома здравља, гинеколози и педијатри ће обављати предавања која ће бити битна за младе, просто да чују ту проблематику која ће се тицати физиологије органа, репродуктивних органа, контрацепције, малолетничких трудноћа, абортуса и слично. Ми, као Град, желимо да пружимо подршку овој популацији, да схвате да је превентива нешто што је најбитније, што је пола здравља, и да ће оно што ће чути на предавањима утицати на њихову свест, подићи ниво знања” ‒ рекла је др Мирела Петровић, чланица Градског већа задужена за здравство.

 

На предавањима ће учиници добити неопходне информације на који начин да се заштите од полно преносивих болести, посебно од хуманог папилома вируса, који је директно повезан са раним ступањем у полне односе. Добиће од лекара одговоре како да се на прави начин заштите од нежељене трудноће која у тим годинама може да остави трајне последице на репродуктивно здравље.

 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.


 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 18. март 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА