31. Јануар, Национални дан без дуванског дима


 

 

У Србији се већ дуже од 20. година 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима. Активности које се спроводе имају за циљ да упозоре јавност на штетне ефекте дувана, као и на излагање дуванском диму. Ове године, Национални дан без дуванског дима се обележава под слоганом "Одрасли пуше и мене гуше".

 

У свету тренутно има више од једне милијарде пушача, од којих 80% живи у земљама ниског и средњег прихода. Светска здравствена организација указује на то да 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни и образовни ниво. Дуван доводи до болести, патње и смрти, а осиромашује породице. Употреба дувана има велику цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањује продуктивност рада. Ове године посебно се наглашава опасност којима су млади изложени удисањем дуванског дима из окружења. Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су : рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, астма и друга обољења дисајних путева.

 

 

Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбедну радну средину. Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму. Ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и помаже пушачима у одвикавању од пушења, утиче повољно на смањење разбољевања и смртности због пушења. Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму је у Србији на снази од 2010. године, популаран је, нема негативан утицај на пословање и охрабрује пушаче да престану да пуше.

 

 

Превентивни центар ће Национални дан без дуванског дима обележити 31. јануара у Техничкој школи "23. мај" од 8-10 часова. Запослени ове школе моћи ће да ураде превентивне прегледе (мерење холестерола, триглицерида и шећера у крви, мерење крвног притиска, утврдити факторе ризика). Ученици ће имати прилику да одслушају предавање др Дарка Матића. Циљ овог предавања је да се млади што више упознају са штетностима дувана и значају избегавања изложености дуванском диму.

 

 

ДОМ ЗДРАВЉА ПАНЧЕВО

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА