Минут за сигурност - Ко ти може помоћи да избегнеш рак?


 

 

Сви  становници сеоског насеља  Омољица протекле недеље су уз рачун Јавног комуналног предузећа  добили  и позив за скрининг (метод раног откривања малигне болести) карцинома  дебелог црева, дојке и грлића материце. Уз позив за скрининг  становиштво је добило и брошуре са свим неопходним  информацијама  о болестима на које се тестирају  као и информације о значају  и поступку тестирања.

 

Статистички подаци Министарства здравља  Републике  Србије  показују да је рак дебелог црева на другом месту  по учесталости  и смртности, код мушкараца после карцинома плућа, код жена после карцинома дојке.

 

Србија је 2002. године  имала највећу стопу оболевања од  рака грлића материце у Европи (27, 3 на 100 000 становника). Увођењем папаниколау теста (скрининг методе за рано откривање рака грлића материце), Србија  је тренутно на петом месту (24 %) после Румуније, Македоније, Бугарске и Литваније. Ипак, ова  инциденца је и даље двоструко већа од просечне стопе у Европи (10.6% ).

 

 

Управо из  горе наведених разлога, Министарсво здравља је покренуло три национална програма за рано откривање малигних болести: Национални програм за рано откривање рака  дебелог црева, Национални програм за рано откривање рака дојке и Национални програм за рано откривање рака грлића материце. Национални програми за рано откривање рака дебелог црева се у Дому здравља Панчево спроводи од 2013. године, а дојке од 2014.године, анализом столице на присуство крви која је невидљива голим оком, особама оба пола од 50 до 74 година  и мамографијом, женама од 50 до 69 година . Циљ спровођења програма је рано откривање обољења и лечење у почетној фази, што води ка смањењу компликација и смањењу стопе оболевања и смртности. 

 

Успешно спровођење Националног скринига зависиће од одзива становиштва Омољице  на позив и учествовања у скринингу.

Анализе за скрининг раног откривања рака дебелог црева и грлића материце обављају се у Здравственој амбуланти Омољица. Упут за мамографију добија се од изабраног гинеколога, а снимање се обавља у Служби радиологије Дома здравља  Панчево.

 

Од 01. јануара 2013.год  до 30. јуна 2015 године  на скрининг карцинома дебелог црева  у  општини  Панчево је позвано око 15000  грађана, урађено је око 10000 тестова, од којих је 380 било позитивних. У Општој болници Панчево урађено је 210 колоноскопија, од којих је 91 било позитивних ( 9 капцинома, 63 полипа и 18 осталих обољења ).

 

Захваљујући разумевању значаја  спровођења Националног програма за рано откривање рака и доброј сарадњи Здравствене амбуланте Омољица и ЈКП Омољица, успешно је спроведена акција дељења позива. Циљ акције је да се становници Омољице јаве изабраном лекару и тестирају како би се спречило појављивање малигних болести или болест открила у раној фази и  како би се што пре кренуло са лечењем.

 

Одазови се позиву свог изабраног лекара!

 

Видео прилог можете погледати  ОВДЕ.

                                                                                                                                                   др Тања Алексић


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА