Међународни месец борбе против рака дојке 2018.год.


 

Октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке.

 

 

Циљ ове кампање је да се скрене пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

 

 

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. У свету сваке године оболи око 1700000 жена, а око пола милиона жена умре. У нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

 

 

Најчешћи број оболелих жена у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али тренд пораста броја оболелих спушта се према млађем годишту.

 

 

Број оболелих жена према броју становника у нашој земљи је сличан другим земљама у окружењу, међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

 

 

Фактори ризика за настанак карцинома дојке :

- ризик за рак дојке расте са годинама старости

- жене које у ближем сродству имају оболеле од ове болести (мајка, сестра, бака, тетка) - жене које су прву менструацију добиле пре 12.год., а последњу после 50. године

- жене које нису рађале - жене које су имале први порођај после 30.године живота

- жене које су користиле дужи временски преиод хормонску терапију, алкохол и дуван

- жене које су гојазне и физички неактивне. Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу

 

. С тим у вези рано откривање рака дојке има изузетну важност. Када се рак дојке открије на време, девет од десет жена се може излечити.

 

ВАЖНО ЈЕ : - да свака жена ради самопреглед дојке једном месечно

- да се превентивни клинички преглед дојке уради једном годишње, УЗ дојке једном годишње

- да жене од 50-69. године обавезно ураде скрининг мамографију једном у две године

- уколико у породици има блиских рођака са дијагнозом рака дојке, важно је да се консултују са изабраним лекаром у вези контрола и праћења.

 

 

 Превентивни центар у среду, 24.10.2018. године у циљу обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке организоваће предавање заказаним женама о значају самопрегледа дојке и значају редовних прегледа. Заказане жене ће погледати филм о саморегледу дојке, а Др Јелена Гаврилов ће одржати предавање и свима урадити клинички преглед дојкеTagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА