Међународни дан особа са посебним потребама


 

 

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

 

 

Под појмом инвалидитета подразумева се губитак, битније оштећење или значајнија онеспособљеност појединог органа или делова тела, што онемогућава нормалну активност организма и захтева веће напоре у обављању животних потреба.

 

 

ИНВАЛИДИТЕТ може бити физички, чулни, когнитивни и интелектуални. Треба знати да од врсте и озбиљности инвалидитета особе зависи њена радна способност.

 

 

 Данас преко милијарду људи у свету живи са неком врстом инвалидитета. Широм света особа са инвалидитетом се суочавају не само са физичким, него и са социјалним, економским и препрекама у виду предрасуда.

 

Даље, инвалидност је у директној вези са 25 % глобалног сиромаштва,  од чега већина је оних који живе у земљама у развоју. Упркос томе што су особа са инвалидитетом највећа маргинализована групација у свету, особа са инвалидитетом и проблем инвалидности остаје увелико невидљив у оквирима планирања развојних процеса.

 

 

Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом "Достизање 17 циљева будућности какву желимо" произлази из 17 циљева одрживог развоја, међу којима су искорењивање глади и сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите и инклузивног образовања.


Према попису становништва из 2011. годне у Србији од укупног броја становништва живи осам одсто особа са инвалидитетом, а од тога су 58,2 одсто жене.

 

 

 

Извор:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/danas-medunarodni-dan-osoba-sa-invaliditetom/gfwqyqk

http://cszsombor.org/2014/11/medjunarodni-dan-osi-3-decembar-2014/

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА