Међународни дан особа са посебним потребама


 

 

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

 

 

Под појмом инвалидитета подразумева се губитак, битније оштећење или значајнија онеспособљеност појединог органа или делова тела, што онемогућава нормалну активност организма и захтева веће напоре у обављању животних потреба.

 

 

ИНВАЛИДИТЕТ може бити физички, чулни, когнитивни и интелектуални. Треба знати да од врсте и озбиљности инвалидитета особе зависи њена радна способност.

 

 

 Данас преко милијарду људи у свету живи са неком врстом инвалидитета. Широм света особа са инвалидитетом се суочавају не само са физичким, него и са социјалним, економским и препрекама у виду предрасуда.

 

Даље, инвалидност је у директној вези са 25 % глобалног сиромаштва,  од чега већина је оних који живе у земљама у развоју. Упркос томе што су особа са инвалидитетом највећа маргинализована групација у свету, особа са инвалидитетом и проблем инвалидности остаје увелико невидљив у оквирима планирања развојних процеса.

 

 

Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом "Достизање 17 циљева будућности какву желимо" произлази из 17 циљева одрживог развоја, међу којима су искорењивање глади и сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите и инклузивног образовања.


Према попису становништва из 2011. годне у Србији од укупног броја становништва живи осам одсто особа са инвалидитетом, а од тога су 58,2 одсто жене.

 

 

 

Извор:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/danas-medunarodni-dan-osoba-sa-invaliditetom/gfwqyqk

http://cszsombor.org/2014/11/medjunarodni-dan-osi-3-decembar-2014/

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА