Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом


 

Данас се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом под слоганом "Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости".

 

 

Процењује се да особе са инвалидитетом чине 10 одсто светске популације, а да у Србији од осам до десет одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, односно између 560.000 и 700.000 особа.

 

 

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

 

 

 

 

 

 

Поводом данашњег дана ,одржана је конференција за медије на којој ће бити представљени резултати истржаивања о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом на територији АП Војводине ,које је спровео Покраински заштитник грађања-омбудесман ,уз подршку и сарадњу са Мисијом ОЕБС-а у Србији.

 

 

Конференцији ће присуствовати директор Дома здравља Панчево Стојан Вишекруна ,као и главна сестра Дома здравља Марија Кркобабић у циљу да се стекне што целовитији увид у стање репродуктивног здравља жене са инвалидитетом ,као и да се прикупе подаци о остваривању њихових права на територији АП Војводина ,како би се унапредила јавна политика у области здравства.

 

 

Доктор Стојан  Вишекруна је на задату тему могао само да потврди да у нашем Дому здравља већ доста тога урађено,обзиром да смо у претходном периоду набавили 3 хидраулична гинеколошка стола од којих су два прилагођена за жене са посебним потребама.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА