12. август – Међународни дан младих


 

12-ог августа 1999. године проглашен je Међународни дан младих, на предлог Генералне скупштине Уједињених нација на Светској министарској конференцији за младе у Лисабону 1998. године, с идејом промоције Светског акционог програма за младе који је усвојен 1995 Резолуцијом 50/81. Овим се оснажују млади широм света да организују активности ради подизања свести о њиховим проблемима и положају у друштву.

 

Слоган овогодишње кампање је ”Млади граде мир”.

 

Међународни дан младих 2017. је посвећен учешћу младих у превенцији конфликата, трансформацији друштва, као и у инклузији, социјалној правди и одрживом миру.

 

Млади људи су извориште идеја за иновације. Они су данашњи мислиоци, разрешивачи проблема и катализатори мира. Они су најјачи заговорници правде и достојанства на свету.

 

Ипак, потребни су им добри послови, квалитетно образовање и приступ култури за све. Потребно их је саслушати и укључити у друштво. Суочавају се са многим неједнакостима и неправдама. Некоме фали новца за искоришћавање потенцијала, некоме вештина, знања и самопоуздања, а некоме посла. Овај дан треба искористити за признање доприноса младића и девојака широм света развитку друштва, јер ће омладина свет тек наследити, али га већ данас мења.


Циљеви овогодишње кампање су:

  • Повећати учешће младих, изградњу партнерства
  • Повећати улагање у младе
  • Повећати интеркултурално разумевање и толеранцију међу младима.

 

Сви могу да се укључе и да на забаван начин поделе поруку младих младима путем друштвених мрежа, локалног листа, радио емисија, трибина... Посебно су значајне међугенерацијске, интеркултуралне дискусије, размене идеја које промовишу прихватање, толеранцију, ненасиље и различитост појединаца и младих.

 

 

Корисни линкови: http://www.un.org/en/events/youthday/

http://www.zjzpa.org.rs/12-avgust-medjunarodni-dan-mladih/

https://sr.wikipedia.org/sr/

 

 

Припремила:

Шеф Одсека за промоцију здравља

и здравствено васпитање

Прим. др Дубравка Николовски

спец. хигијене

субспец. здравственог васпитања

Начелник центра за промоцију здравља, за  анализу, планирање, организацију здравствене заштите, информатику и биостатистику у здравству

др Јасмина Павловић Стојановић

спец. социјалне медицине

субспец. медицинске информатике

 

 

ДИРЕКТОР

Прим.  др  Љиљана Лазић


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА