10. мај - Међународни дан физичке активности – Кретањем до здравља


 

Светска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања дана 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обележавање међународног дана физичке активности. Тај дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља“, а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења.

 

Циљна група је целокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, верске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.

 

Физичка неактивност уз неправилну исхрану представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче и на неправилан развој тела и настанак деформитета.

 

 

Циљеви Међународног дана физичке активности

 

Циљ је да се осмисле бројне акције које ће промовисати кретање као важан пут до доброг здравља.

 

 

Национални циљеви оствариће се кроз:

- Подизање свести свеукупне јавности о значају физичке активности у превенцији хроничних незаразних болести.

- Кроз заговарање предности физичке активности кроз примере добре праксе, а ради повећања учешћа становништва у спортско-рекреативним програмима.

- Кроз промоцију здравих навика и стилова живота и указивање на опасности које носе ризични облици понашања (неправилна исхрана, злоупотреба дувана, алкохола, психоактивних супстанци итд.).

 

Шта је физичка активност?

 

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија). Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал...све ово је физичка активност.

 

Зашто је важна физичка активност за здравље?


Редовна умерена физичка активност је један од најлакших начина за очување и унапређење здравља. Бројна истраживања су показала позитивне ефекте редовних физичких активности на здравље:  превенција обољења срца, шећерне болести, рака дебелог црева, депресије и гојазности. Физичка активност доводи до смањења повишеног крвног притиска, пада масноћа и шећера у крви. Вежбањем јачамо свој срчани мишић (повећавамо ударни и минутни волумен) и плућа (повећавамо дисајни волумен и богатимо алвеоларну мрежу). Свакодневна получасовна шетња брзим ходом смањује ризик од појаве акутног инфаркта миокарда и можданог удара. Физичка активност јача наше кости и цели скеле, смањује стрес и анксиозност (нервозу), помажући нам да се опустимо и боље спавамо. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање, осећај испуњености и задовољства.

 

Како повећати свакодневну физичку активност?


- За вежбање није неопходно издвојити много времена у току дана. Нека физичка активност постане саставни део Ваших дневних обавеза.

- Уколико до сада нисте били активни крените постепено јер претерао оптерећење може пре да нашкоди него да користи Вашем здрављу.

- Постепено продужавајте време активности и оптерећење.

- Нека физичка активност буде разноврсна, да би се активирале различите групе мишића.

- Уместо вожње колима пешачите.

- Свакога дана шетајте најмање пола сата. То значи да сиђете две аутобуске станице раније да бисте се прошетали 20-так минута, а при повратку једну станицу раније што је додатних 10 минута шетње.

- Уместо лифта користите степенице.

- Ограничите време проведено уз рачунар и телевизијски програм.

- Што више слободног времена проводите у природи, физички активно (шетња, рад у башти, вожња бицикла или ролера, одбојка, кошарка, фудбал...).

- Вежбајте са пријатељима. То је добар стимуланс да не прескачете термине, а и биће Вам пријатније у познатом друштву.

 

                                       „По здравље ходајте ка реци, а не ка апотеци!“.

 

Међународни дан физичке активности, који се ове године обележава под слоганом “Кретањем до здравља”, у уторак, 10. маја, биће обележен и у Панчеву посебним програмима и бројним активностима.

Град Панчево и Завод за јавно здравље Панчево, у сарадњи са панчевачким фитнес клубовима, организоваће целодневни фитнес програм који има за циљ промовисање здравих начина живота, бригу о здрављу и популаризацију физичке активности.

 

У циљу обележавања овог дана, Дом здравља Панчево је у ОШ ,,Свети Сава" одржао предавање на тему значаја физичке активности код школске деце, а након предавања сви актери су заједно са ђацима учествовали у припремљеним вежбама, а труднице су у нашој Школи родитељства радо припремале своје тело за најзначајнији дан у животу, дан када ће постати мајке.

 

                                                                      

                                     

 

Извор: Завод за јавно здравље Панчево

  Дом здравља ПАнчево

10. мај 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА