15. ФЕБРУАР – СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА


  Данас је међународни дан деце оболеле од рака.

 


У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете умре од опаке болести. Међутим захваљујући савременим терапијским протоколима постижу се све већи успеси у лечењу малигних болести код деце.

 

Малигне болести у дечијој доби су ретке, али упркос томе престављају други узрок смртности код деце, одмах иза саобраћајних несрећа.

 

Kод деце, оне имају посебну социјалну-медицинску димензију, јер погађају породицу  која преставља примарно окружење болесног детета у којем је нужно детету пружити љубав и адекватну негу. Шок. страх, немоћ, прва су осећања са којима се суочавају родитељи деце оболеле од рака. Зато је важно помоћи родитељима у превазилажењу свакодневних тешкоћа са којима се суочавају.

 

 

 

 

 

 

У оквиру Календара јавног здравља, на иницијативу Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), уз подршку Министарства здравља и ове године, 15. фебруар се обележава као "Међународни дан деце оболеле од рака“.

 

Oве године Кампања се обележава под слоганом: Сети се! Сваки дан!

 

Циљ кампање је едукација шире јавности и повећање нивоа свести друштвене заједнице о проблематици рака код деце, побољшање услова лечења, рехабилитације и социјализације оболеле и излечене деце, као и пружање моралне и материјалне помоћи деци и њиховим породицама.

 

Сваке године у свету више од 160.000 деце оболи, а око 90.000 деце умре неког облика малигног тумора. Малигне болести код деце и адолесцената чине 1-4% свих карцинома у свету и овај се проценат креће од 0-5% у Европи до 4-8% у Африци. Упркос добрим резултатима лечења, малигне болести су у развијеним земљама и даље други по учесталости узрок смртности код деце узраста од 0 до 14 година, одмах иза повреда.

 

У Србији, готово свакога дана, једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака. Више од 2/3 новооболеле деце и више од половине умрле су узраста од 0 до 14. година. Као и у већини земаља и у Србији је регистрован пораст стопа инциденције од малигних тумора, али и смањење стопа морталитета. На срећу, проценат излечења болести код деце је већи него код одраслих. Петогодишње преживљавање деце оболеле од рака у узрасту од 0 до 14 година значајно је побољшано, са мање од 50% до скоро 80% данас захваљујући увођењу савремених протокола лечења ових болести.

 

Сваке године у Јужном Банату просечно осморо деце оболи (годишње се у задњих пет година региструје 3-15 оболеле деце) и 1-3 умре од малигних болести. Најчешће болести су акутне леукемије и линфоми, малигне болести локализоване на мозгу и костима.

 

Највећи проценат излечења малигних болести код деце је код акутне леукемија - око 70%, а терапија траје 105 недеља. У нашој земљи се од рака годишње лечи 400-500 деце у пет болничких установа (У Београду - Институт за мајку и дете, Универзитетска дечја клиника и Институт за онкологију. У Нишу и Новом Саду - Клинички центар). 

 

Важно је да знамо да се и деца разбољевају, да болест не бира, али да се лече и да родитељима и породицама оболелих треба помоћи.


Систематски прегледи имају за циљ очување и унапређење здравља али и рано откривање болести и других поремећаја здравља. Препознавање значаја обављања редовних систематских прегледа је од кључног интереса за родитеље и децу. Рана дијагноза болести – боља прогноза.

 

Извори: www.dzvracar.org.rs и Завод за јавно здравље Панчево.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА