15. ФЕБРУАР – СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА


  Данас је међународни дан деце оболеле од рака.

 


У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете умре од опаке болести. Међутим захваљујући савременим терапијским протоколима постижу се све већи успеси у лечењу малигних болести код деце.

 

Малигне болести у дечијој доби су ретке, али упркос томе престављају други узрок смртности код деце, одмах иза саобраћајних несрећа.

 

Kод деце, оне имају посебну социјалну-медицинску димензију, јер погађају породицу  која преставља примарно окружење болесног детета у којем је нужно детету пружити љубав и адекватну негу. Шок. страх, немоћ, прва су осећања са којима се суочавају родитељи деце оболеле од рака. Зато је важно помоћи родитељима у превазилажењу свакодневних тешкоћа са којима се суочавају.

 

 

 

 

 

 

У оквиру Календара јавног здравља, на иницијативу Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), уз подршку Министарства здравља и ове године, 15. фебруар се обележава као "Међународни дан деце оболеле од рака“.

 

Oве године Кампања се обележава под слоганом: Сети се! Сваки дан!

 

Циљ кампање је едукација шире јавности и повећање нивоа свести друштвене заједнице о проблематици рака код деце, побољшање услова лечења, рехабилитације и социјализације оболеле и излечене деце, као и пружање моралне и материјалне помоћи деци и њиховим породицама.

 

Сваке године у свету више од 160.000 деце оболи, а око 90.000 деце умре неког облика малигног тумора. Малигне болести код деце и адолесцената чине 1-4% свих карцинома у свету и овај се проценат креће од 0-5% у Европи до 4-8% у Африци. Упркос добрим резултатима лечења, малигне болести су у развијеним земљама и даље други по учесталости узрок смртности код деце узраста од 0 до 14 година, одмах иза повреда.

 

У Србији, готово свакога дана, једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака. Више од 2/3 новооболеле деце и више од половине умрле су узраста од 0 до 14. година. Као и у већини земаља и у Србији је регистрован пораст стопа инциденције од малигних тумора, али и смањење стопа морталитета. На срећу, проценат излечења болести код деце је већи него код одраслих. Петогодишње преживљавање деце оболеле од рака у узрасту од 0 до 14 година значајно је побољшано, са мање од 50% до скоро 80% данас захваљујући увођењу савремених протокола лечења ових болести.

 

Сваке године у Јужном Банату просечно осморо деце оболи (годишње се у задњих пет година региструје 3-15 оболеле деце) и 1-3 умре од малигних болести. Најчешће болести су акутне леукемије и линфоми, малигне болести локализоване на мозгу и костима.

 

Највећи проценат излечења малигних болести код деце је код акутне леукемија - око 70%, а терапија траје 105 недеља. У нашој земљи се од рака годишње лечи 400-500 деце у пет болничких установа (У Београду - Институт за мајку и дете, Универзитетска дечја клиника и Институт за онкологију. У Нишу и Новом Саду - Клинички центар). 

 

Важно је да знамо да се и деца разбољевају, да болест не бира, али да се лече и да родитељима и породицама оболелих треба помоћи.


Систематски прегледи имају за циљ очување и унапређење здравља али и рано откривање болести и других поремећаја здравља. Препознавање значаја обављања редовних систематских прегледа је од кључног интереса за родитеље и децу. Рана дијагноза болести – боља прогноза.

 

Извори: www.dzvracar.org.rs и Завод за јавно здравље Панчево.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА