15. новембар - MEЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА / ХОБП


 

 

ХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БОЛЕСТ ПЛУЋА / ХОБП - је удружен синдром који обухвата хронични бронхитис и емфизем плућа, а који се карактерше трајним поремећајем протока ваздуха кроз дисајне путеве са прогресивним карактером.

 

Хронични бронхитис има три облика: обични, код кога је искашљени садржај слузав, мукопурулентни, који садржи гнојни испљувак и опструктивни /еволутни/облик, са трајном опструкцијом у ваздушним путевима.

 

Емфизем плућа је трајно увећање ваздушних путева, дистално терминалних бронхиола са деструкцијом алвеоларних преграда.

 

ФАКТОРИ РИЗИКА ХОБП са променљивим карактером су : пушење цигарета, загађеност ваздуха животне средине, професионална изложеност органским и неорганским прашинама или штетним гасовима ,инфекције респиратног стабла, социо-економски положај, честе инфекције у дечјем узрасту. Непроменљиви фактори ризика су пол, године живота, породични и генетски фактори /најчешће дефицит алфа-један антитрипсина /

 

КЛИНИЧКА СЛИКА  зависи од облика ХОБП. Доминира кашаљ,недостатак ваздуха, тескоба и звиждање у грудима. У прогресивном току је појачано гушење и знаци попуштања десног срца са присуством цијанозе. Емфизем плућа, као тежи облик, карактерише тежу диспноју /отежано дисање /, којој не претходи обавезно кашаљ, и која се јавља и у потпуном мировању, води до инвалидности у извођењу основних животних радњи.

 

Тестови плућне функције показују снижен форсирани експираторни волумен /ФЕВ/ и однос ФЕВ/ВЦ /витални капацитет/. На рендгену плућа бронхитичан облик има појачану бронховаскуларну шару у доњим сегментима , док емфиземни облик описује појачану транспарентност као знак хиперинфлације.

 

ЛЕЧЕЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА: Лечење се своди на лечење инфекције и бронхоопструкције. Инфекција, коју прати кашаљ са гнојним испљувком сузбија се антибиотицима. Бронхоопструкцији се приступа увођењем бронходилататора из групе антихолинергика, бета-два-агониста инхалационим путем, кортикостереоида /уз опрез због нус-појава /, и оралним или интравенским препаратима метилксантина.  Превенција се своди на примарну , као што је спречавање започињања и престанак пушења, избегавање штетним агенсима ; секундарну  , где се открива и делује на болест у најранијем стадијуму; терцијерну  ,ублажење симптома већ оболелих. Мера превенције подразумева и увођење вакцинације, против грипа и пнеумококне вакцине.

 

ХОБП је синдром који озбиљно нарушава квалитет живота пацијента у одређеном степену и хендикепира , па су поменуте мере превенције и лечења, уз подизање нивоа свести појединца од пресудног значаја за смањење инциденције оболевања.

 

 

   Аутор текста

   ШКУРТИЋ др МИЛА

   спец.опште медицине


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА