15. новембар - MEЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА / ХОБП


 

 

ХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БОЛЕСТ ПЛУЋА / ХОБП - је удружен синдром који обухвата хронични бронхитис и емфизем плућа, а који се карактерше трајним поремећајем протока ваздуха кроз дисајне путеве са прогресивним карактером.

 

Хронични бронхитис има три облика: обични, код кога је искашљени садржај слузав, мукопурулентни, који садржи гнојни испљувак и опструктивни /еволутни/облик, са трајном опструкцијом у ваздушним путевима.

 

Емфизем плућа је трајно увећање ваздушних путева, дистално терминалних бронхиола са деструкцијом алвеоларних преграда.

 

ФАКТОРИ РИЗИКА ХОБП са променљивим карактером су : пушење цигарета, загађеност ваздуха животне средине, професионална изложеност органским и неорганским прашинама или штетним гасовима ,инфекције респиратног стабла, социо-економски положај, честе инфекције у дечјем узрасту. Непроменљиви фактори ризика су пол, године живота, породични и генетски фактори /најчешће дефицит алфа-један антитрипсина /

 

КЛИНИЧКА СЛИКА  зависи од облика ХОБП. Доминира кашаљ,недостатак ваздуха, тескоба и звиждање у грудима. У прогресивном току је појачано гушење и знаци попуштања десног срца са присуством цијанозе. Емфизем плућа, као тежи облик, карактерише тежу диспноју /отежано дисање /, којој не претходи обавезно кашаљ, и која се јавља и у потпуном мировању, води до инвалидности у извођењу основних животних радњи.

 

Тестови плућне функције показују снижен форсирани експираторни волумен /ФЕВ/ и однос ФЕВ/ВЦ /витални капацитет/. На рендгену плућа бронхитичан облик има појачану бронховаскуларну шару у доњим сегментима , док емфиземни облик описује појачану транспарентност као знак хиперинфлације.

 

ЛЕЧЕЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА: Лечење се своди на лечење инфекције и бронхоопструкције. Инфекција, коју прати кашаљ са гнојним испљувком сузбија се антибиотицима. Бронхоопструкцији се приступа увођењем бронходилататора из групе антихолинергика, бета-два-агониста инхалационим путем, кортикостереоида /уз опрез због нус-појава /, и оралним или интравенским препаратима метилксантина.  Превенција се своди на примарну , као што је спречавање започињања и престанак пушења, избегавање штетним агенсима ; секундарну  , где се открива и делује на болест у најранијем стадијуму; терцијерну  ,ублажење симптома већ оболелих. Мера превенције подразумева и увођење вакцинације, против грипа и пнеумококне вакцине.

 

ХОБП је синдром који озбиљно нарушава квалитет живота пацијента у одређеном степену и хендикепира , па су поменуте мере превенције и лечења, уз подизање нивоа свести појединца од пресудног значаја за смањење инциденције оболевања.

 

 

   Аутор текста

   ШКУРТИЋ др МИЛА

   спец.опште медицине


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА