15. новембар - Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа


 

Термин HOBP обједињује две дијагнозе – хронични бронхитис и емфизем плућа. Некада су оба ентитета подједнако изражена, а некада је један доминантнији. HOBP може бити удружена са астмом тзв. синдром преклапања.

 

СИМПТОМИ : кашаљ, кратак дах, замарање. Временом симптоми постају све израженији.

 

ФАКТОРИ РИЗИКА : на првом месту убедљиво пушење, професионална изложеност штетним гасовима, аерозагађење, честе респираторне инфекције генетски поремећај (недостатак алфа -1 антитрипсина).

 

ДИЈАГНОЗА : поставља се узимањем анамнезе, клиничким прегледом, некада се ради пулсна оксиметрија , рендген и скенер плућа. Златни стандард за дијагнозу HOBPа је испитивање плућне функције тј спирометрија .

 

ТЕРАПИЈА : престанак пушења, бронходилататори – лекови који шире дисајне путеве, кортикостероиди- лекови који смањују инфламацију- запаљење.

Терапија се спроводи инхалаторним путем и обично су оба лека обједињена у једном. Циљ терапије је уклањање симптома, спречавање погоршања симптома.

 

ПРЕВЕНЦИЈА :

- Превентивна спирометрија,

- обична спирометрија,

- бронхопровокациони тест (спирометрија у напору),

- бронходилататорни тест (спирометрија након давања бронходилататора) се препоручује пушачима, особама које дуже кашљу и искашљавају, особама које се жале на недостатак ваздуха, кратак дах у току лакших физичких активности.

 

Превеција погоршања HOBPа - вакцинација против грипа

 

 

ПРОГНОЗА: циљ јесте рано препознавање, откривање и постављање дијагнозе. Тада уз адекватну терапију, редовно узимање исте добру сарадњу пацијент - лекар прогноза је добра.

 

 

Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се 15. новембра, с циљем да се подигне свест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша нега оболелих од ХОБП широм света и да би се истакао значај акција које људи могу предузети у циљу побољшања свог респираторног здравља, у било којој фази пре или после постављања дијагнозе хроничне опструктивне болести плућа, јер је ХОБП болест која се углавном јавља као последица дугогодишњег пушења, а велики број људи није ни свестан да је већ оболео. Развија се полако, током више година, чак и деценија.

 

 

Др Зорица Сокић, специјалиста опште медицине

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА