15. новембар - Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа


 

Термин HOBP обједињује две дијагнозе – хронични бронхитис и емфизем плућа. Некада су оба ентитета подједнако изражена, а некада је један доминантнији. HOBP може бити удружена са астмом тзв. синдром преклапања.

 

СИМПТОМИ : кашаљ, кратак дах, замарање. Временом симптоми постају све израженији.

 

ФАКТОРИ РИЗИКА : на првом месту убедљиво пушење, професионална изложеност штетним гасовима, аерозагађење, честе респираторне инфекције генетски поремећај (недостатак алфа -1 антитрипсина).

 

ДИЈАГНОЗА : поставља се узимањем анамнезе, клиничким прегледом, некада се ради пулсна оксиметрија , рендген и скенер плућа. Златни стандард за дијагнозу HOBPа је испитивање плућне функције тј спирометрија .

 

ТЕРАПИЈА : престанак пушења, бронходилататори – лекови који шире дисајне путеве, кортикостероиди- лекови који смањују инфламацију- запаљење.

Терапија се спроводи инхалаторним путем и обично су оба лека обједињена у једном. Циљ терапије је уклањање симптома, спречавање погоршања симптома.

 

ПРЕВЕНЦИЈА :

- Превентивна спирометрија,

- обична спирометрија,

- бронхопровокациони тест (спирометрија у напору),

- бронходилататорни тест (спирометрија након давања бронходилататора) се препоручује пушачима, особама које дуже кашљу и искашљавају, особама које се жале на недостатак ваздуха, кратак дах у току лакших физичких активности.

 

Превеција погоршања HOBPа - вакцинација против грипа

 

 

ПРОГНОЗА: циљ јесте рано препознавање, откривање и постављање дијагнозе. Тада уз адекватну терапију, редовно узимање исте добру сарадњу пацијент - лекар прогноза је добра.

 

 

Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се 15. новембра, с циљем да се подигне свест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша нега оболелих од ХОБП широм света и да би се истакао значај акција које људи могу предузети у циљу побољшања свог респираторног здравља, у било којој фази пре или после постављања дијагнозе хроничне опструктивне болести плућа, јер је ХОБП болест која се углавном јавља као последица дугогодишњег пушења, а велики број људи није ни свестан да је већ оболео. Развија се полако, током више година, чак и деценија.

 

 

Др Зорица Сокић, специјалиста опште медицине

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.8. ПРВА НЕДЕЉА АВГУСТА - СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА
1.8. СВЕТСКИ ДАН МАЈЧИНОГ МЛЕКА
12.8. МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ