5. мај - Међународни дан бабица


 

Међународни дан бабица је подршка бабицама широм света да славе бабичанство као професију,  са циљем да се ова професија промовише кроз разне видове активности, да се размењују примери добре праксе и да се кроз унапређење бабичког рада унапређује здравље народа.

 

Бабица је један од најлепших, најхуманих и најодговорних позива. Она је у животу труднице једна од битнијих особа, јер је прати од првог дана трудноће, па све до после порођаја.

 

Најсрећнији тренутак у животу сваке жене је када постане мајка. Ту срећу са њима свакодневно деле бабице. Бабице помажу гинеколозима, а мајке саветују. Тимски рад је најважнији.

 

Није редак случај да се будућим мамама чини да приликом порађаја већу улогу имају бабице од самих доктора, ако се изузму тежи порођаји који морају да буду обављени царским резом или уз присуство гинеколога. 

 

Широм света бабице помажу да се изгради боље здравље, ојача структура породице и заједнице.

 

 

Према подацима WHO, сваког минута широм света 380 жена зачне, 190 жена суочено је са непланираном и нежељеном трудноћом, 110 жена доживи искуство компликација у трудноћи, 40 жена уради ризичан абортус, 1 жена умре, а за бабице се каже да су оне срце и наука рађања.

 

Бабице имају директно учешће у развојним циљевима, унапређењу здравља мајке, смањењу смртности деце, сузбијању ХИВ/АИДС-а, маларије и других болести, тако да је реформа њиховог образовања, унапређење праксе и преузимање нових улога од великог значаја за здравље садашњих и будућих генерација.

 

Одговорност бабица је велика:за здраву трудноћу, безбедно рађање, подршку жене према жени, жене према породици, жене према заједници.

 

Бабице помажу изградњу здраве породице, а здрава породица је срећна породица, што значи да је у рукама бабица кључ за будућност.

 

 

Извор:

http://www.dzvracar.org.rs/aktuelnosti/120-5maj-meunarodni-dan-babica-

https://medicor.wordpress.com/2009/06/30/medunarodni-dan-babica/


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА