Одсек спортске медицине
Адреса: Милоша Обреновића 2, 26000 Панчево
Контакт телефон:
013/309-212, 013/309-239
Радно време:
од 07 до 15 часова
Кликните за --> Актуелни распоред рада лекара

 


Прикажи Локације Дома здравља Панчево на већој мапи

Mедицина спорта је релативно млада, превентивна грана медицине која се првенствено бави систематским, спортско медицинским прегледима учесника у спорту, физиологијом и хигијеном спорта. У свом куративном сегменту она се бави пружањем ургентне помоћи на терену одмах након задобијања повреде, одложене помоћи у диспанзеру за медицину спорта као и усмеравањем према одговарајућим специјалистима из других специјалистичких грана.

Корисници услуга диспанзера за медицину спорта су сви учесници у спорту, а то су: учесници у физичком васпитању, спортисти свих узраста у такмичарском спорту, судије, тренери, рекреативци као и спортисти и рекреативци који учествују у спортским активностима са повећаним здравственим ризиком.

Родоначелник медицине спорта у Панчеву је др Љубиша Ђурђевић, специјалиста интерне медицине, који је још давне 1955. године повремено волонтерски радио у тада тек основаној спортској амбуланти која се налазила у подруму здравствене станице »Центар«. Шездесетих година спортска амбуланта прераста у диспанзер за медицину спорта са седиштем у Немањиној улици. Под руководством специјалиста медицине спорта, др Радована Антића и др Дејана Ђурђева, диспанзер све више добија на значају тако да се почетком седамдесетих сели у нове, наменски изграђене просторије у новом Дому здравља. Реорганизацијом здравствене службе и усклађивањем са новим законским нормативима, 2010. године диспанзер прелази у одсек спортске медицине Диспанзера за децу.

Но, повреде у спорту се дешавају. По неким истраживањима оне чине 15% од укупног броја повреда, а свака десета повлачи за собом и радну неспособност. У случају повређивања задатак медицине спорта је да повређеног спортисту, у сарадњи са другим специјалистичким гранама, у потпуности оспособи, по могућности у што краћем временском року али без могућих, каснијих последица.

У нади да ће се кадровски састав због обима посла ускоро проширити, у Одсеку за медицину спорта тренутно ради једна медицинска сестра, Татјана Ђорђевић и један лекар, др Зоран Ђурђев који је након четири године рада у Служби хитне медицинске помоћи 2004. године специјализирао спортску медицину од када и ради прво у диспанзеру а сада у одсеку.

Основа рада одсека су превентивни спортско медицински прегледи. Циљеви ових прегледа су очување и унапређење здравља и радне способности учесника у спорту, правилно усмерење у спорту, превенција обољевања, повређивања и других поремећаја здравља и инвалидности. Овим прегледима се утврђује стање здравља, оцењује психофизичка способност у односу на захтеве појединих спортских грана и дисциплина, као и општи утицај физичке активности на организам.

 

Руководилац одсека:

Др Зоран Ђурђев

Актуелности:


Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ