Мамографска станица Дома здравља Панчево


 

Тумори дојке су водећи узрок смрти код нас и у свету.

Услед касног јављања лекару, територијалне удаљености, недовољног скрининга, нижег степена здравствене културе и слабо развијене дијагностике све је већи број умрлих од малигних тумора дојке и пацијенткиња које се јављају у одмаклом стадијуму болести.

 

Методе за откривање промена дојке које се користе у ДЗ Панчеву су:

 

-анамнеза

-физикални преглед

-ултразвук дојки

-мамографија.

 

Радиолошка служба ДЗ Панчево располаже аналогним мамографским апаратом марке Siemens од 2011. године који је користио класичне филмове.

 

Мамографија се у нашем ДЗ ради  у дијагностичке сврхе (код жена које имају симптоме или палпабилне промене у дојци) и за потребе скрининга ( преглед код жена без симптома у циљу раног откривања карцинома).

 

За квалитетну мамографију су потребни оптимални технички услови и оптимално позиционирање дојки да би се приказали сви детаљи на снимку.

 

Куповином мамографске радне станице ДЗ Панчево обезбеђенo је напредовање и у техничком смислу и у смислу интерпретације резултата.

 

Захваљујући мамографској радној станици снимак није ограничен само на филм, сада смо у могућности да снимак прикажемо на екрану монитора те се повећава могућност манипулисања истим уз помоћ апликација којим радна станица располаже.

 

Дигитални мамограми предтавњају компјутерске фајлове и могу бити увећани и осветљени, може се мењати и инвертовати контраст слике, лакше се складиште, лакше обележавају, могу се слати на консултацију колегама радиолозима и теже се губе у односу на филм мамограме.

 

                                   Карцином дојке је излечив само ако се рано открије.

 

Раширеност употребе мамографије је једна од најуспешнјих иновација у модерном јавном здрављу а сада је олакшана и у нашој установи.

 

ДЗ Панчево је куповином мамографске радне станице, уз дигитални рендген апарат који поседујемо од 2014. године, сада опремљен савремено за све радиографске прегледе становништава.

 

 

Извор: Др Мирјана Марковић

          Др Ђорђе Лазаревић

           Служба за радиолошку дијагностику Дома здравља Панчево

 

 

Панчево, 13. април 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА