Мајчино млеко најбоље за бебу


Светска недеља дојења ове године се обележава од 1. до 7. августа, с циљем промоције дојења као најздравијег облика исхране беба.

 

„Дојење – победнички поен за живот” слоган је овогодишње кампање која је усмерена на пружање подршке мајкама да деци обезбеде исхрану дојењем. У оквиру ове кампање, панчевачка Патронажна служба је данас, 9-ог августа 2014. год.  у 18 сати организовала предавање о значају дојења на базенима у Долову.

 

Светска недеља дојења обележава се у око 150 земаља, с циљем да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да унапреди заштиту здравља мајке и детета. У времену када се живот брзо одвија и многе ствари добијамо у инстант облику, патронажна сестра Мира Јовановић подсетила је да је дојење добро и за мајку и за бебу, као и да је здравствена корист за дојиљу вишеструка.


Код жена које доје дете, престанак крварења после порођаја је бржи, мањи су болови, брже се губе добијени килограми, те жене су заштићене и од остеопорозе и других болести. Жена која доји има бољу регулацију жлезда с унутрашњим лучењем.

 

Кампања „Дојење – победнички поен за живот” прилика је и да се укаже на предност исхране искључивим дојењем у првих шест месеци живота одојчета, као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета.


Шест месеци беба минимално треба да сиса. После тога, можете да постепено уводите нешто друго, али постепено да не оптерећујемо бебин стомак.

По доласку бебе на свет, породиље су посебно оптерећене и тада им је највише потребна помоћ. Овај период захтева прилагођавање и родитеља и бебе, и тада новој мајци треба да помогне супруг и породица. Ипак, све обавезе које беба са собом доноси неће бити смањене уколико се прескочи дојење.


Мајка која доји нема проблем с постпорођајним психозама. Неспремна мајка, стрес порађања, епизиотомија, надолази млеко, беба плаче... Треба времена да све то један млади организам разуме. Зато треба да јој прво помогне супруг, па родитељи, а ту смо и ми, патронажне сестре.

 

Поред тога што је здравије и практичније, дојење је, као начин исхране беба, и најједноставније, пошто не захтева посебну припрему или подгревање хране. Поред тога, дојење је и финансијски најисплативије за будуће родитеље.
 Мајчино млеко је стерилно, нема размишљања да ли је хладно или топло. Све што је у њему одговара беби. Беба је нешто најлепше што можете да добијете, уживајте у томе и дојите је колико год хоће. Не бојте се, неће се прејести, пошто бебе сисају колико им треба.

 

Иако се на глобалном нивоу обележава током прве недеље августа, у нашој земљи је за датум обележавања Светске недеље дојења ове године изабрана недеља од 29. септембра до 5. октобра. У Србији је за недељу дојења узета 40 недеља од почетка године, пошто трудноћа траје 40 недеља.

 

 

Извор: Радио Панчево, 09. август 2014.год.

Патронажна сестра Мира Јовановић , здравствена амбуланта „Долово“


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА