Лети и деци треба лакша храна


 

Са доласком лета и високих температура код беба и мале деце треба увести лакшу исхрану, саветују педијатри. Родитељи често траже савет од педијатра када по први пут уводе ново воће и поврће у исхрану својих малишана. Докторка Светлана Јовановић саветује да се у овој ситуацији воће и поврће најпре прокува, па тек након тога да деци за оброк.

 

Већина малишана током лета губи апетит, али је важно да уносе мање и лагане оброке. Неопходно је да је храна термички добро обрађена и да се чува у фрижидеру. Током врелих дана неопходно је да дете уноси и доста течности.

 

 „Потребно је да се узима доста течности да не би дехидрирали. Мање млека и млечних производа због кварљивости. Углавном да се једе више барено и лакша храна, не неке прерађевине, посебно месне прерађевине, јер је то све лако кварљиво на овако високим температурама”, рекла је др Светлана Јовановић педијатар.

 

Родитељи често траже савет од свог педијатра када треба да уведу први пут неко воће или поврће и на који начин то да ураде.

 

 „Приликом првог давања воћа и поврћа, све се обари и дају се две до три кашичице. Обично се свака намирница даје појединачно када се уводи. Ништа се не соли и не шећери и најбоље дати детету у пре подневним сатима да би видели да ли има неке реакције”, каже др Светлана Јовановић педијатар.

 

Докторка Јовановић напомиње да нису скоро имали алергијске реакције на храну али може се догодити да се јави реакција на поједино воће и поврће. Најчешће се јавља осип на кожи, пролив, осип око уста , отоци али и озбиљне алергијске реакције као што је гушење.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 01. јул 2016. 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА