Кућно лечење - помоћ по изласку из болнице


 

У свету се 11. фебруар обележава као Дан болесника и бриге о њима. Поред многих, о њима у Панчеву брину и лекари Кућног лечења Дома здравља. Ова служба основана је 1997. године као посебна организациона јединица Дома здравља. На почетку рада имала је два лекара, три медицинске сестре и једног возача. 

 

Служба кућног лечења већ 18 година обилази пацијенте којима је неопходна њихова помоћ. Они представљају продужетак болничког лечења, како би пацијентима био скраћен боравак у болници. Свакодневно имају најмање 20 обилазака пацијента у обе смене, од 7 до 19 часова.

 

- Ми смо једна болница у малом, болница у кући, јер се бавимо даљим лечењем болесника, који се одвија у кућним условима болесника. Многе врсте патологије захтевају оквакав вид лечења, јер све је мање становника а све више болесника у Србији. Што због беле куге, што због тога што смо све више у неким кризним ситуацијам. То све се одражава на здравље и стање нације, истакао је доктор Велибор Радусиновић, начелник ове Службе.

 

 

 

Служба кућног лечења је на располагању пацијентима седам дана у недељи.

Од 7 дана, ми смо расположиви од 7 до 19 сати. Викендом радимо од 7 до 13 часова. Оно што морам да напоменем, та служба је осмишљена и конципирана као наставак болничког лечења. Нама пацијенте шаљу лекари са разних одељења Опште болнице Панчево. Тако да смо ми продужетак лечења њихових пацијената и то је улаз у структуру функционисања ове службе.

 

Сви чланови тима Службе кућног лечења су професионалци са дугим медицинским стажом у различитим областима медицине, тако да и медицинске сестре које раде са лекарима имају дугогодишње искуство на различитим одељењима панчевачке болнице, каже медицинска сестра Снежана Цакић, која за ТВ Панчево каже да и поред великог искуства не може да искљући емоције када су млади људи озбиљно болесни.

- Увек кад су младе особе у питању. Због тога што ми радимо са доста особа које болују од карцинома. Увек то јако тешко пада, рекла је Снежана Цакић, медицинска сестра.

 

Услуге Кућног лечења пружа екипа коју чине лекар, медицинска сестра и возач. Лекари истичу да им је битно да поред медицинске помоћи, пацијентима и породици, пруже топлу људску реч подршке и разумевање, јер смо ми болница у кући.

 

Од 1. марта 2015. године Служба кућног лечења и неге промениће адресу и биће смештена на спрату Здравствене амбуланте Стрелиште. 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ:

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 11. фебруар 2015. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА