Када жене у Србији посећују гинеколога?


 

Директор Дома здравља Панчево др Слободан Овука, специјалиста гинекологије и акушерства, поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, у емисији ,,КЦН Поподне" говори о превенцији карцинома, о актуелним проблемима у панчевачком Дому здравља због мањка кадра и о плановима Дома здравља Панчево у 2016. години. 

,,Нажалост, статистике нам не иду у прилог, ако 500 жена у Србији годишње умире од неке малигне болести као што је карцином грлића материце, онда је то поражавајући податак, да више од једне жене дневно умре и да смо статистички на дну Европске лествице, негде на четвртом месту од позади, по броју оболевања и по броју смртности.

 

Са ступањем у полне односе, јавља се и потреба за редовним гинеколошким прегледима, што је по неким статистикама светске медицине, барем једном годишње.

 

Основни систематски преглед подразумева гинеколошки преглед са колпоскопијом и узимањем Папаниколау бриса. Пожењно је урадити и ултразвучни преглед и ако он није неопходан за откривање овог обољења, али је пожељно урадити и ако то жене раде једном у 12 месеци, за тај период не би требало да се деси ништа што није релативно лако решиво.

 

 

-Постоји народна класификација те болести која се јавља у могућа 4 степена у којим је у првом стадијуму степен излечења 100%, док је у четвртом степену свега 6% могуће излечење. Ако се то узме у обзир, онда би било неупоредиво важније да жене долазе једном годишње на преглед и било шта да се деси унутар те једне године. Bило би лако решиво и сигурно не би угрожавало живот. Може нешто да утиче на квалитет живота, али свакако не на преживљавање.

 

-Када имамо податак да 500 жена годишње умире у најбољој животној доби, од 30 до 50 година, када је жена најпотребнија и породици и друштву и уопште некој заједници, а ми губимо ту битку, јер нам се жене јављају некад и након 10 година на преглед, када већ имају изражене симптоме болести, када је могућност излечења јако тешка и јако скупа за здравствени систем и када је већ касно.

 

-Ова актуелна Влада је увела као законску обавезу скрининг прегледе, као што су скрининг на рак дојке, скрининг на рак дебелог црева, скрининг на рак грлића материце.

-Како статистика показује, уназад 5 година, у Панчеву постоји благи пад процента оболевања што може бити обећавајуће.

 

-До 2013. године је започет пројекат рада гинеколога у селима, јер чињенице и статистика показују да жене из сеоских подручја најређе посећују гинеколога, а разлог за то је што су те жене јако оптерећене домаћинством, удаљен им је град, постоји и економски моменат да не могу да издвоје време или плате пут. Жене покушавајући свему да удовоље, себе стављају на последње место и када и дођу на преглед, обично су то јако запуштени случајеви и узимајући анамнезу, односно историју болести, долазимо до податка да се те жене нису јављале гинекологу по 10, 15 година, најчешће од порођаја.

 

-Жене се најчешће јављају гинекологу око трудноће, порођаја и када касни менструација, то је једини мотив нажалост и кад већ крену неки озбиљни симптоми с крварењем и боловима. То је оно што бисмо ми желели да избегнемо како би се искоренила ова болест.

 

Чак и када би се жене јављале једном у две године, ми бисмо успели да сведемо смртност од ове болести на јако мали број, јер је то болест која има веома добре квалитете за скрининге, јако дуго може да траје и јако дуго да буде у латентној фази.

 

Када је реч о панчевачком Дому здравља, грађани могу добити све превентивне услуге.

-Организују се акције у Месним заједницама у свим деловима града и по насељеним местима, где се одазове и до 150 људи на преглед, који могу на једном месту проверити своје резултате као што су параметри: висина, тежина, обим струка, индекс телесне масе (БМИ), шећер у крви, холестерол, триглицериде, мери се крвни притисак и све је то бесплатно, добију брошуре о здравом начину живота, о исхрани, физичкој активности.

 

-Сваки пут се открије нпр. висок шећер или притисак за који људи до тада нису знали. У школама се одржавају предавања о репродуктивном здрављу, о сигурним полним односима, како да се заштите од хуманог папилома вируса (ХПВ вируса), како да се заштите од нежељене трудноће и тако даље.

 

-На Педијатрији је отворено одељење за Јувенилну гинекологију, где девојчице слободно могу отићи у гинеколошко саветовалиште за младе, а да их не буде срамота да неко зна да су ишле код гинеколога.

 

-На сајту Дома здравља могу постављати и анонимна питања у вези свега што их интересује, ако их је срамота да питају ту у одељењу пред свима.

 

ПОСЕТА ГИНЕКОЛОГУ ЈЕ ЈАКО ВАЖНА ЗА СВЕ ЖЕНЕ, ДЕВОЈКЕ И ДВЕОЈЧИЦЕ, КАО И ЗА ЖЕНЕ У ПОЗНИМ ГОДИНАМА ЈЕР МОЖЕ СПАСИТИ ЖИВОТ!

 

 

- Планови Дома здравља за 2016. годину су доста реални и усклађени са буџетом Града који нам је главни домаћин.

У плану је да се купи пре свега једно санитетско возило, затим колпоскоп, затим дефибрилатори за насељене места.

Ових дана је завршена адаптација Амбуланте у Качареву, насељеном месту које има око 10 хиљада становника, а у коју ништа није улагано претходних 20 година. Затим у плану је завршетак реконструкције Амбуланте у Долову. За ове три и по године урађено је више него за претходних 10 година што се тиче реконструкције објеката и има још јако много тога у плану" рекао је др Овука.

 

,,Што се тиче актуелних проблема по питању мањка кадра у здравству, недостаје нам специјалиста. Нажалост, до пре три године трајала је погубна политика која је направила ембарго на запошљавање и на специјализације. У Србији око 19% лекара специјалиста има преко 60 година што значи да ће отићи у пензију за 4-5 година, а за једног младог лекара специјалисту потребно је 4-5 година школовања и потребно је још 4-5 година да ради уз неког искусног лекара, да би могао да буде самосталан, што значи да је потребно 10 година да би се добио искусан лекар специјалиста поготово у хирушким гранама гинекологије, хирургије. Не може одмах чим заврши специјализацију да постане самосталан хирург, потребно је да бар још 5 година ради у добром тиму да би постао добар хирург, гинеколог, офталмолог или неки други специјалноста.

-И ако је ово Министарство дало преко 2500 специјализација, ми ћемо морати да дамо још 2500 хиљаде и морамо све учинити да тај млади кадар задржимо у земљи.

 

-Ми поштујемо смернице Владе Републике Србије и Министарства здравља, али кадра свуда недостаје, људи раде под великим оптерећењем, конкретно у Дому здравља Панчево ни у једној служби у смени нема испод 50 прегледа по лекару, тако да је очито да фали кадрова."

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

Извор: ТВ КЦН, емисија ,,КЦН Поподне" , 23. јануар 2016. годинеTagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА