Израда пројекта за санацију Амбуланте Долово


Током обиласка Амбуланте у Долову, градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић и директор ЈП-а „Дирекција за уређење и изградњу Панчева” Ненад Станојевић најавили су почетак израде пројекта за санацију амбуланте у коју није улагано деценијама.

Они су сагласни да је амбуланта у Долову од свих здравствених станица на територији града у најлошијем стању, а пацијенти би могли почети да се лече у реконструисаној амбуланти за око шест месеци.

 

Оронула амбуланта у Долову ће за шест месеци добити другачији изглед, а данас почиње израда пројекта за њену санацију и реконструкцију. За ту намену из буџета је издвојено више од седам милиона динара без ПДВ-а, од чега је милион и по динара намењено за израду пројеката радова, а 5.900.000 динара за извођење радова. Највећи проблем у овом објекту представља влага због које су попуцали зидови, а угрожен је и темељ зграде.

 

Биће извршени радови на кровној конструкцији, темељу и зидовима објекта. Објекат није добро заштићен од воде – кров прокишњава, никад није ни било озбиљнијих интервенција инвестиционог одржавања. Биће замењена дрвена кровна конструкција, као и термоизолација, лимарија, олуци... Биће ојачани темељи на критичним местима и проширен тротоар, који ће имати пад од темеља ка зеленим површинама. Тренутно тротоари имају контрапад, те се сва атмосферска вода слива у објекат и то ствара пукотине у поду, на зидовима... Влага је у целом објекту.

Уједно ће се решавати и проблем имовинско-правних односа, јер је парцела на којој се амбуланта налази у власништву државе, а корисник је земљорадничка задруга која је у стечају. Циљ је да власник земљишта на којој је амбуланта буде Дом здравља.

 

Градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић навео је да у овај објекат, стар 46 година, практично никада није улагано.

- Амбуланта је у изузетно лошем стању. Започели смо активност у Градској управи и већ трећу годину се бавимо овим проблемом. Сада званично почињемо израду пројекта, а касније изводимо део радова. Ово ће бити прва фаза, док ће друга бити следеће године – казао је др Трифуновић.

 

Рок за пројектовање је 75, а за извођење радова на објекту 120 дана. Директор Дома здравља др Слободан Овука напоменуо је да, током радова, неће бити потребе за измештањем амбуланте.

- Уколико буде било потребно, током радова, део амбуланте ће бити затворен, али остатак ће бити у функцији. Тако да ће становништво моћи да долази на здравствене прегледе – нагласио је др Овука.

 

Шеф Амбуланте Долово др Александра Ђуришић истакла је да није лако радити у постојећим условима, а и да је безбедност пацијената, која увек мора бити на првом месту, веома угрожена. Она је ово оценила на основу тренутног стања објекта у коме су све просторије пуне влаге, а зидови попуцали.

- Тешко је радити у оваквим условима. Трудимо се, колико је у нашој моћи, да испоштујемо све процедуре и да наши пацијенти буду збринути и задовољни, колико је то могуће у оваквим условима – рекла је др Ђуришић.

 

Осим за амбуланту у Долову, из овогодишњег буџета издвојена су средства и за комплетну реконструкцију амбуланте у Качареву и завршетак радова у амбулантама у Војловици и Банатском Брестовцу. Следеће године је у плану наставак радова у Долову, као и радови на Железничкој амбуланти, Амбуланти „Центар” и делу Медицине рада. Тиме би, како је најавио др Трифуновић, биле обновљене све здравствене станице, па би могао да буде започет други круг њиховог одржавања.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.


Извор: РАДИО ПАНЧЕВО, 17. април 2015. године.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА