Израда пројекта за санацију Амбуланте Долово


Током обиласка Амбуланте у Долову, градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић и директор ЈП-а „Дирекција за уређење и изградњу Панчева” Ненад Станојевић најавили су почетак израде пројекта за санацију амбуланте у коју није улагано деценијама.

Они су сагласни да је амбуланта у Долову од свих здравствених станица на територији града у најлошијем стању, а пацијенти би могли почети да се лече у реконструисаној амбуланти за око шест месеци.

 

Оронула амбуланта у Долову ће за шест месеци добити другачији изглед, а данас почиње израда пројекта за њену санацију и реконструкцију. За ту намену из буџета је издвојено више од седам милиона динара без ПДВ-а, од чега је милион и по динара намењено за израду пројеката радова, а 5.900.000 динара за извођење радова. Највећи проблем у овом објекту представља влага због које су попуцали зидови, а угрожен је и темељ зграде.

 

Биће извршени радови на кровној конструкцији, темељу и зидовима објекта. Објекат није добро заштићен од воде – кров прокишњава, никад није ни било озбиљнијих интервенција инвестиционог одржавања. Биће замењена дрвена кровна конструкција, као и термоизолација, лимарија, олуци... Биће ојачани темељи на критичним местима и проширен тротоар, који ће имати пад од темеља ка зеленим површинама. Тренутно тротоари имају контрапад, те се сва атмосферска вода слива у објекат и то ствара пукотине у поду, на зидовима... Влага је у целом објекту.

Уједно ће се решавати и проблем имовинско-правних односа, јер је парцела на којој се амбуланта налази у власништву државе, а корисник је земљорадничка задруга која је у стечају. Циљ је да власник земљишта на којој је амбуланта буде Дом здравља.

 

Градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић навео је да у овај објекат, стар 46 година, практично никада није улагано.

- Амбуланта је у изузетно лошем стању. Започели смо активност у Градској управи и већ трећу годину се бавимо овим проблемом. Сада званично почињемо израду пројекта, а касније изводимо део радова. Ово ће бити прва фаза, док ће друга бити следеће године – казао је др Трифуновић.

 

Рок за пројектовање је 75, а за извођење радова на објекту 120 дана. Директор Дома здравља др Слободан Овука напоменуо је да, током радова, неће бити потребе за измештањем амбуланте.

- Уколико буде било потребно, током радова, део амбуланте ће бити затворен, али остатак ће бити у функцији. Тако да ће становништво моћи да долази на здравствене прегледе – нагласио је др Овука.

 

Шеф Амбуланте Долово др Александра Ђуришић истакла је да није лако радити у постојећим условима, а и да је безбедност пацијената, која увек мора бити на првом месту, веома угрожена. Она је ово оценила на основу тренутног стања објекта у коме су све просторије пуне влаге, а зидови попуцали.

- Тешко је радити у оваквим условима. Трудимо се, колико је у нашој моћи, да испоштујемо све процедуре и да наши пацијенти буду збринути и задовољни, колико је то могуће у оваквим условима – рекла је др Ђуришић.

 

Осим за амбуланту у Долову, из овогодишњег буџета издвојена су средства и за комплетну реконструкцију амбуланте у Качареву и завршетак радова у амбулантама у Војловици и Банатском Брестовцу. Следеће године је у плану наставак радова у Долову, као и радови на Железничкој амбуланти, Амбуланти „Центар” и делу Медицине рада. Тиме би, како је најавио др Трифуновић, биле обновљене све здравствене станице, па би могао да буде започет други круг њиховог одржавања.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.


Извор: РАДИО ПАНЧЕВО, 17. април 2015. године.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ