„Ником неће бити ускраћена помоћ. Врло је важно да поновим да се људи јављају својим изабраним лекарима, лекарима епидемиолозима Завода за Јавно Здравље Панчево који су врхунски образовани, и обучени за ову ситуацију. Лекари у свакој служби имају мобилне телефоне, фиксне линије, могу да се интересују за здравље својих најближих, а могу и све недумице да реше то је заправо циљ да телефонским разговором, тим видом комуникације смањимо број улазака у болницу  и остале здравствене установе, то је најбоља превенција овог вируса.

 

 Под хитним сматрамо малигна оболења и хитна стања која су по живот опасна. Све што може да се одложи треба да се одложи у овом часу", додао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево .

 

„Наравно да и у доба епидемије вирусом као што је овај људи имају пад, прелом ноге, инфакрт, мождани удар. Све унесрећене ми збрињавамо као иначе, само што нам тај режим налаже да може бити само један пратилац уз тог болесника. Морамо да се сви снађемо у овим новим епидемиолошким мерама, да будемо максимално заштићени да покушамо да се са што мање последица изборимо са инфекцијом и овим вирусом.
Ми смо још у време инфекције грипом преузели одређене мере и тад је уведена забрана посета болесницима, стим што је тада било веће бројно стање, па нам се после некако надовезао и овај вирус тако да забрана посете траје још од тих дана кад је почео грип. Наравно да је за сваки грип или вирусну инфекцију најважнија чистоћа односно дезинфекција. Стога ми спроводимо мере дезинфекције на оним службама које су у зони ризика и неколико пута дневно, а остале просторије свакодневно, значи то је обавеза и функционишемо без проблема. Сви раде у том режиму хитности, ми смо смањили бројно стање максимално. Пре свега у интересу пацијената је да људи са неким хроничним болестима у одређеним годинама живота свакако  буду у кућним условима у некој врсти изолације, јер је то једини прави пут да победимо овај вирус. Мање је битно да ли је неком шећер 6,2 или 6,8, већ да добије консултацију, направи рецимо неки дијетални режим у складу са тим вредностима, а да не улази у болницу или неку здравствену установу где постоји опасност од већег броја људи на једном месту. Овај се вирус шири и уз мере превенције, опште хигијене, редовног односно честог прања руку, имамо могућност да прекинемо ланац заразе", објаснио је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

 

Извор РТВ Панчево, 23. март 2020. године