Светска недеља дојења одвија се под слоганом „Оснажимо родитеље, омогућимо дојење“. Данас је у Народној башти организована акција Дома здравља, код клупице за дојење, где су маме чије бебе сисају преносили своја искуства трудницама.Циљ оваквих акција је да охрабре будуће маме да доје своје бебе. О значају мајчиног млека и предностима дојења, добиле су савете од патронажних сестара које прве долазе у кућну посету после порођаја.

Прва недеља августа посвећена је обележавању Светске недеље дојења, сличне акције одржавају се још у 170 земаља света. Према подацима Националног програма подршке дојењу, у нашој земљи више од 12 одсто мајки доји бебе до шестог месеца, а много је већи проценат мајки који вештачку дохрану уводе раније. Циљ оваквих акција у којима су укључене мајке и труднице важне, јер мајчино млеко није само храна већ лек за сваку бебу, оно је једна врста заштите здравља мајке и детета.

Није лако да се успостави лактација одмах после доласка бебе на свет и да новорођенче одмах почне да сиса. Маме чије бебе сисају охрабриле су будуће мајке да истрају и одрже мајчино млеко и пренеле су им своја искуства.

Честе неудомице мајки су колико често може да сиса беба. Педијатри истичу да беба треба да једе кад хоће и колико хоће. Мајке које доје своје бебе не треба да се стиде и треба своју бебу да подоје где год да се нађу. Не смемо заборавити да је мајкама потребна подршка породице, посебно оца, али окружења.

 

 

 

 

ИЗВОР: РТВ Панчево,6. августа 2019.