Почетком јула у Дому здравља почео да ради још један педијатар и гинеколог , ово појачање смањиће гужве и пацијентима омогућити да брже и лакше долази на преглед код изабраног педијатра и гинеколога. Захваљући пројекту Министарства здравља ускоро лакше и брже на превентивне прегледе и мамографију за рано откривање рака дојке у панчевачком Дому здравља.

Због одласка педијатра у пензију и у друге здравствене установе у Дому здравља је у једном тренутку био мањи број педијатра. Један од разлога, је  да ранијих година лекарима није било омогућено да одлазе на специјализације за које је потребно неколико година школовања. Током јула у Службу за здравствену затиту деце Дома здравља запослен је педијатар.

– Добили смо још двоје специјалиста једног педијатра и једног гинеколога, на тај начин смо смањили гужву, а побољшање ће бити и када се врате колеге са специјализације. Углавном су специјализације између три и пет година и колега први педијатар доћиће следеће године. Био је један вакум у задњих петнаесетак година, јер се лекари нису упућивали на специјализације и када су се стекли услови први педијатар долази следеће године, каже др Стојан Вишекруна директор Дома здравља.

Средином јула у Диспанзеру за жене ради још један гинеколог и уз помоћ директора Стојана Вишекруне пацијенткиње краће чекају.Такође ће убудуће бити више простора за превентивне и скрининг прегледе.

– Моји сардници гледају да се максимално окрену превентиви, а не куративи јер је то будућност медицине. На време да се болест открије и зато конкуришемо код Министарства здравља како би унапредили превентивне прегледе што се тиче дојке , обухват ће нам бити много већи .Пројекат, у току јучерашњег дана смо предали сва документа и надам се да ћемо у најскорије време имати одобрена средства и да ћемо напарвити скок у односу на раније мамографије, истиче Вишекруна.

Тренутно у Дому здравља ради 11 педијатра и 5 гинеколога.

 

 

 

ИЗВОР РТВ Панчево