У Србији се већ дуже од 20 година 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Циљ активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана је да упозори јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагање дуванском диму.

Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Заштитимо се од дувана“ са посебним освртом на вишеструке последице по здравље људи и околине. У оквиру обележавања Националног дана без дувана треба истаћи и нову контролу дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.

 

 

Последице употребе дувана и изложености дуванском диму су :
- дувански дим угрожава новорођенче и пре и после рођења

- дуван је други водећи фактор оболевања од кардиоваскуларних болести

- пушење повећава ризик оболевања од рака плућа и других малигних болести 

- удисање дуванског дима из околине значајно ремети нормално функционисање срца

- не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму из околине

- код одраслих, дувански дим из околине узрукује коронарну болест срца, мождани удар и рак плућа

- непушачи који су изложени дуванском диму код куће или на послу имају за 25-30% већи ризик да развију коронарну болест срца.

- ризик оболевања од болести срца и крвних судова се повећава са сваком попушеном цигаретом 

- постоји континуирано оштећење животне средине током свих фаза животног циклуса дувана, од припреме терена за гајење дувана, прераде, производње дуванских производа и дистрибуције, до ефекта потрошње и отпада након употребе дуванских производа.

Превентивни центар Дома здравља Панчево Национални дан без дувана обележава следећим активностима :

- акцијом превентивних прегледа за запослене у ОШ“ Мирослав Антић Мика“ у четвртак, 31.јануара од 8 -10 часова. Запослени ће имати прилику да провере своје здравље, провере холестерол, триглицериде и шећер у крви, одреде БМИ, утврде факторе ризика и закажу преглед у неком од саветовалишта које ради при Превентивном центру.

- Др Дарко Матић ће ученицима ове школе одржати предавање о штетностима дуванског дима два школска часа почев од 8 часова.