Сведоци смо последњих година наглих промена времена. Нема више преласка из пролећа у лето као ни из јесени у зиму. Временске непогоде у сред лета праћене снегом, ледом и обилним падавинама постале су наша реалност. Промене температуре и ваздушног притиска утичу и на наше здравље и често тегобе осећају и млади здрави људи. 

- Нема тих прелазних периода и наш организам се полако навикао, али то не прија ни здравим, ни болесним људима. Пре свега мислим на кардиоваcкуларне боленсике, астматичаре и особе које имају те смањене резерве и не подносе те температурне разлике. Очекујем да ће у Хитној помоћи бити повећан број пацијената у току ових пар дана када је температура нагло пала – изјавио је др Зоран Манасијевић.

Сматра се да чак педесет посто светске популације има одређене тегобе које су везане за нагле промене температуре.

- Углавном реагују психички болесници. Јутрос када сте се пробудили осећате умор, смањена вам је концентрација, апатија, раздражљивост и промене расположења, несанице су врло честе. Промене температуре погађају прво мозак, односно нервни систем  па се јавља главобоља, мучнина, вртоглавица, болови у мишићима, a и кардиоваскуларни болесници са  своје стране осећају тегобе – рекао је др Манасијевић.

Тегобе најчешће јењавају када се и време стабилизује, било да је топло или хладно. Надамо се да ће тако бити и овога пута после и ове нагле промене температуре ваздуха, јер за пар дана метеролози најављују повратак лета и високих температура.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 27. август 2018. године