Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у више од 170 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета. Предности дојења су вишеструке за дете, али и за мајку. Научно је доказано да мајке које доје ређе обољевају од карцинома дојке.

Мајчино млеко је савршен микс витамина, протеина и масти које су свакој беби неопходне за правилан раст и развој у првим данима живота али код неких жена превлада страх и одлучују се за дохрану.

- Значај дојења је вишеструк, како за мајку тако и за бебу. Научно је доказано да дојење јача имунитет беба, мајчино млеко садржи антитела и антигене које ни једно вештачко млеко не може да замени. Мајчино млеко спречава инфекције, упале плућа, касније појаву каријеса а чак и утиче на смањену стопу изненадне смрти одојчеда, а то је нешто о чему се мало прича а има га.

Генерално наше жене имају страх од дојења, многе чак и док се не породе размишљају о могућим проблемима са дојкама ако доје. На тај начин не дају шансу ни себи, ни беби а ни здравственим радницима да им се приближе и објасне све предности дојења. Апелујемо на све будуће мајке, да све информације и све проблеме решавају са одоговарајућим здравственим службама и радницима. Нема потребе да на своју руку одговоре на питања у вези дојења налазе на интернету где се могу наћи многе неистине и непроверене информације. Служба поливалентне патронаже , заједно са гинеколозима је максимално посвећена свим будућим и новопеченим мајкама – рекла је Јелена Митић, главна сестра Службе поливалентне патронаже.

Протеклих пар година унапређен је рад панчевачке патронажне службе. Два нова службена возила као и бицикл за сваку патронажну сестру, којих тренутно има 16, финансирана су од стране града Панчева.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 3. август 2018. године