Slika 1 new

Slika2 new

Slika 3new

Адреса: Милоша Обреновића 2 Панчево

Контакт телефон: 013/345-077 и 013/311-376

Радно време: од 07 до  15 часова

Кликните за --> Актуелни распоред рада лекара

 

Zeleznikca preseljena 1

Здравствена амбуланта Медицина рада ,,Центар" саставни је део Службе за здравствену заштиту радника. У амбуланти се обављају две врсте прегледа: куративни преглед - рад са болесним људима, превентивни прегледи и периодични прегледи радника: систематски прегледи радника, предходни прегледи за запослења, прегледи возача професионалаца, професионална оријентација деце за упис у школу као и атести медицине рада.

У амбуланти ради 6 лекара специјалиста медицине рада:

Специјалиста медицине рада др Вера Веселинов - Рајков - шеф амбуланте

Специјалиста медицине рада др Рајка Антић

Специјалиста медицине рада др Рада Арсић

Специјалиста медицине рада др Стево Вучковић

Сви лекари раде и као изабрани лекари. У амбуланти има 7000 картона.

Актуелно

Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. У свету сваке године оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре. У нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

Најчешћи број оболелих жена у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али тренд  пораста броја оболелих спушта се према млађем годишту. Број оболелих жена према броју ставноника у нашој земљи је сличан другим земљама  у окружењу , међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

Прочитајте више ...

Светски дан борбе против остеопорозе – 20. октобар

Светски дан борбе против остеопорозе обележава се широм света 20. октобра. Према проценама, у Србији од остеопорозе болује око 400.000 људи, углавном жена. Данас је у Превентивном центру Дома здравља за двадесет жена организовано снимање апаратом ДЕXА којим се проверава густина костију.

Остеопороза је болест убрзаног губитка коштаног ткива која се најчешће јавља код жена у  менопаузи, али и код мушкараца.

Болест се  најчешће јавља после педесете године живота као последица смањења коштане масе и поремећаја грађе костију, кости постају крте и подложне преломима. Уколико се остеопороза открије на време адекватном терапијом се може успорити развој болести. У Дому здравља поводом Светског дана остеопорозе који се обележава 20. Октобра,  организована су снимања за проверу густине костију за 20 жена.

Проблем је што код остеопорозе што  нема симптома док не дође до прелома. Смањење висине, погрбљеност и болови у леђима најчешће се приписују другим разлозима или једноставно старењу а често је баш то упозорење за остеопорозу.

Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност веома су важне за очување чврстих костију. Добри извори калцијума у храни су млеко, полумасни јогурт, сир, броколи, сок од наранџе и други производи.  Поред уноса калцијума путем хране у терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе и зато је важно болест открити у раној фази.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 19. октобар 2019. године

Светски дан борбе против остеопорозе - 20. октобар

Остеопороза представља системски скелетни поремећај с губитком каштане масе. Поремећена је грађа кости и оне постају подложне преломима. Најважније је да кости буду правилно формиране у раном детињству и младости. Калцијум је главни минерал који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. За изградњу калцијума у кост је неопходан витамин Д.  Око 10% популације има остеопорозу, а значајно више жене. Око 30-50% особа старијих од 65 година болује од остеопорозе, а 1/3 њих ће доживети неки прелом. Фактори ризика за настанак остеопорозe су: женски пол, старост, позитивна породична анамнеза, рана менопауза (пре 45. год), исхрана са недовољним уносом калцијума и витамина Д, пушење, прекоморни унос кафе и  алкохола и мали индекс телесне масе. Дијагноза се поставља мерењем коштане густине - ,,DEXA" преглед. Терапија је медикаментна уз избалансирану исхрану са доста калцијума и витамина Д, као и умерена физичка активност.

Превентивни центар ће овај дан обележити кроз организовано предавање о превенцији остеопорозе које ће др Ана Митрић одржати заказаним пацијентима 18.10. 2019. год. u 9 сати у сали за састанке у Дому здравља. Након предавања свим пацијентима одрадиће се ,,DEXA" преглед, предложити  савет и ординирати терапија уколико буде била потребна.

Центар за превенцију Дома здравља Панчево

Прочитајте више ...

ОКТОБАР- МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ  

СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ - 16. октобар

У Србији се 16. октобар - Светски дан хране обележава уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране обележава се под слоганом „Правилна исхрана - доступна и приступачна свима. За свет без глади“.

Током протеклих деценија дошло је до великог заокрета у начину исхране као резултат урбанизације, глобализације светског тржишта хране ,али  и демографских и економских промена.Традиционални начин исхране који је подразумевао употрбу хране која сезонски успева заменио је начин исхране који  се карактерише уносом хране високе енергетске а мале нутритивне вредности. У исхрани савременог човека претежно су шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, готови оброци.

Стога не чуди што прекомерна ухрањеност и гојазност узимају свој данак – пандемија гојазности. Око 670 милиона одраслих и преко 120 милиона деце узраста од 5 до 19 година је данас у свету гојазно.

Прочитајте више ...

Обележена Национална недеља дојења

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Панчево је данас обележила Националну недељу дојења. Национална недеља дојења се обележава увек 40. недеље у години, као синоним за трудноћу која траје 40 недеља. Ове године смо је обележили нешто другачије него претходних година и то у Здравственој амбуланти ,,Долово“ у Долову. Идеја је била да се максимално приближимо трудницама и породиљама у насељеним местима како би им уштеделе време за долазак у град на предавање. На овом предавању су присуствовале труднице, породиље/дојиље са бебама, као и њихови супружници. На овај начин су будуће маме на лицу места могле да виде како изгледа дојење, које су то битне чињенице које требају да знају, као и сам значај дојења. Посебно се захваљујем спонзорима Хумани и Лактилу који у својој палети производа имају програм за мајке дојиље и што су свима обезбедили пригодне поклоне.

Слике са обележавања Националне недеље дојења можете погледати ОВДЕ.

С поштовањем,

 

Јелена Митић

Главна сестра Патронажне службе

Број телефона 013 / 309 - 200
Емаилoffice@dzpancevo.org
АдресаМилоша Обреновића 2-4, 26000, Панчево