Slika 1 new

Slika2 new

Slika 3new

Адреса: Војвођанска 60

Контакт телефон: 013/629-107

Радно време: радним даном од 07 до 13:30 часова

Викендом од 07 до 10 часова - дежура само сестра

Кликните за --> Актуелни распоред рада лекара

 

ZA Ivanovo

 

Изабрани лекар: Др Тања Богојевић

Одговорна сестра: Љиљана Лукић

Актуелно

Здравље Омољчана као и у другим местима

Велике врућине нису утицале на одзив житеља Омољице који су искористили могућност да провере своје здравље. Као и у другим местима највеће интересовање било је за ултразвучни преглед штитасте жлезде.  Исти здравствени проблеми као и у другим насељеним местима: вишак килограма и повећана масноћа у крви.

- Ове акције су увек добро посећене, радимо класично мерење притиска , вредности шећера и масноће у крви. И овде данас у Омољици радимо ултразвучни преглед штитасте жлезде. Саветовао бих свим грађанима да се због високих температура без потребе не излажу сунцу и да све неопходне активности обаве у раним јутарњим сатима или касно поподне – рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево.

Акцију превентивних прегледа поздравили су Омољичани, а неки су нам рекли да своје здравље контролишу најчешће када се организују овакве акције.

Без заказивања, упута и здравствене књижице обављена је још једна акција превентивних прегледа у организацији Дома здравља Панчево, Опште болнице Панчево, Завода за јавно здравље и МЗ Омољица.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 16. јуни 2019. године

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани,

Обавештавамо вас да су здравствени картони из амбуланте" Стари Тамиш" привремено измештени у просторије амбуланте" Центар 2" (Милоша Обреновића 2),

радно време амбуланте је од 7-15х, а контакт телефон 013/ 345-077

Превентивни прегледи у Омољици

Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Панчево у сарадњи са Општом болницом Панчево и Заводом за јавно здравље Панчево организује акцију превентивних прегледа у Омољици, у недељу , 16.06.2019.године од 8 часова.

Заинтересовани грађани имаће прилику да провере своје здравље, измере крвни притисак, холестерол, триглицериде, шећер у крви, одреде БМИ и утврде факторе ризика, а радиће се и УЗ штитасте жлезде.

Уједи крпеља

Ixodes ricinus или ти крпељ је ситан паразит вретенастог облика који на предњем делу главе има рилицу која му служи за убадање и продирање у субкутис жртве. Крпељ једно време проводи на домаћину, сишући крв. Срећемо га у умереном појасу по пашњацима и шикарама. Људи га покупе случајно током боравка у природи. Убоди крпеља по правилу пролазе незапажено, с обзиром да му пљувачка садржи анестетик, којим анестезира место убода. Присуство крпеља се открива тек по фиксирању паразита у субкутис жртве. Знаци присуства су: оток на месту убода, бол, црвенило, локална тврдина и присуство паразита. На подручју наше земље крпељ је преносилац Borrelie Burgdorferi која изазива Лајмску болест. Ради се о хроничном обољењу које делимо на два стадијума :

I - рани (акутни) са лимфаденитисом (отоком лимфних жљезди), папулозним еритемом (црвенилом по кожи), грозницом, главобољом, замором, артралгијама и миалгијама (боловима у зглобовима и мишићима) и

II - касни (хронични) са артритисом, менингитисом, менингоенцефалитисом, Беловом парализом фациалиса, поремећајима срчаног ритма (АВ блоком), перикардитисом.

Терапијски поступци се своде на вађење крпеља пинцетом (чврсто ухватити задњи део крпеља до коже и ротирањем пинцете у смеру обрнутом од кретања казаљке на сату извадити га, заједно са рилицом). Крпељ се мора извадити у целини! Након тога потребно је стерилно обрадити место убода тј. место интервенције. Следећа ставка је профилакса Лајмске болести. Правило је да ако се на месту убода црвенило и оток повуку, након интервенције се не даје ништа од антибиотика. У случају појаве црвенила (у облуку бедема) око места убода  даје се Довицин капс. од 100 мг. 2x1 током 3 недеље или Синацилин капс. 500 мг за одрасле 3x1, Синацилин 250 мг. за децу 3x1 или Синацилин сируп за малу децу 3x1 кафена кашика, такође током 3 недеље.

Битно је напоменути да је најважнија у целој овој причи  превенција убода, која се постиже туширањем и пажљивим прегледом и опипавањем коже (предилекционих места на њој: космати део главе, пазух, трбух, препоне, бутине), након сваког боравка у природи, било да се ради о сопственом дворишту, башти, парку, ливади или шуми. На тај начин откривамо његово присуство на сопственој кожи или кожи детета, пре него што се рилицом фиксира за њу и направи штету.

 

Панчево 03.06.2019.

   Начелник СХМП

 Др Зоран Манасијевић  

                                                                             

                                                                                                                               

ПОВОДОМ 5.ЈУНА – ДАНА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

                                Ми нисмо земљу наследили од наших предака,

                           већ смо је позајмили од наших потомака.“

                                                       

                                                                                       Индијанска пословица

 

Животна средина представља све оно што нас окружује, односно све оно чиме је директно повезана човекова животна и производна активност. Она представља специфичан ресурс за настанак, развој и опстанак људског живота, а њено загађивање представља неминовност.

 

Сваки становник планете данас је окружен проблемима животне средине, а последице преживљавамо свакодневно кроз ваздух који удишемо, воду и храну коју уносимо у свој организам, кроз загађења и зрачења којима смо изложени, а последице еколошких проблема манифестују се кроз све мању количину природних ресурса, изумирање биљних и животињских врста, и поремећаје у глобалном екосистему и биогеохемијском процесу.

Становништво планете Земље је у сталном порасту, што повећава и потребе за урбанизацијом и економским развојем.Током својих активности, које могу бити урбанизација или екплоатација, човек мења природно окружење и то често тако што нарушава природну околину.

Све већа деградација животне средине огледа се у нарушавању људског здравља, угрожавању и нестанку појединих биљних и животињских врста, загађењу воде, ваздуха, земљишта, оштећењу природних пејзажа.....

Управо ти проблеми подстакли су међународну заједницу на доношење строгих закона те на праћење, мерење и процену штета загађења животне средине деградацијом природних ресурса.

Уједињене нације, свесне да је заштита и унапређење човекове животне средине водећи проблем, који утиче на добробит народа и економски развој у целом свету, обележавају

  1. јун као Светски дан заштите животне средине.

Прослава овог дана нам даје могућност да се прошири основа за просвећено мишљење и одговорно понашање од стране појединаца, предузећа и заједница у очувању и унапређењу животне средине. Од свог успостављања 1974.године, ова прослава је постала глобална платформа за обраћање јавности, која се обележава у више од 100 земаља.

Прe свeгa, Свeтски дaн живoтнe срeдинe служи кao “дaн људи” кaдa свaкo oд нaс мoжe дa учини нeштo у циљу oчувaњa плaнeтe Зeмљe, или дa пoстaнe чинилaц прoмeнe. To “нeштo” мoжe бити усмeрeнo лoкaлнo, нaциoнaлнo или глoбaлнo; мoжe бити индивидуaлнa aктивнoст или мoжe укључити вeћу групу људи.

Питање екологије је питање културе и важно је неговати навике које ће обезбедити бољи свет за будуће генерације. Оно што ми као појединци свакодневно можемо радити је пошумљавање, избацивање из употребе једнократне пластичне амбалаже и пластичних кеса и активно учествоваље у рециклирању отпада који свакодневно ставарамо у свом домаћинству и на радном месту.

 

Ивона Јапунџа
Специјалиста струковни инжењер технологије
Инжењер заштите животне средине

Број телефона 013 / 309 - 200
Емаилoffice@dzpancevo.org
АдресаМилоша Обреновића 2-4, 26000, Панчево