Остеопороза представља системски скелетни поремећај са губитком  коштане масе. Поремећена је грађа кости и оне постају подложне преломима. Најважније је да кости буду правилно формиране у раном детињству и младости. Калцијум је главни минерал који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. За изградњу калцијума у кост је неопходан витамин Д.

Око 10% популације има остеопорозу, а значајно више жене. 30-50% особа старијих од 65 година болује од остеопорозе, а 1/3 њих ће доживети неки прелом.

Фактори ризика за настанак остеопорозe су: женски пол, старост, позитивна породична анамнеза, рана менопауза (пре 45.год.), исхрана са недовољним уносом калцијума и витамина Д, пушење, прекоморни унос кафе и  алкохола, мали индекс телесне масе.

Дијагноза се поставља мерењем коштане густине -DEXA преглед. Терапија је медикаментна, али  и избалансирана исхрана са доста калцијума и витамина Д,  као и  физичка активност.

Превентивни центар ће овај дан обележити тако што ће Др Ана Митрић заказаним пацијентима  одржати предавање на тему превенције остеопорозе, у среду 17.октобра 2018. год. у 8 и 30 часова  у сали за састанке у Дому здравља. Након предавања свим пацијентима  одрадиће DEXA преглед, дати савет и терапију уколико је потребна. Коштану густину је потребно контролисати једном  годишње.

У Превентивном центру није потребан упут,  већ  се овај преглед партиципира са 400 динара.