Савети

Остеопороза представља системски скелетни поремећај са губитком  коштане масе. Поремећена је грађа кости и оне постају подложне преломима. Најважније је да кости буду правилно формиране у раном детињству и младости. Калцијум је главни минерал који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. За изградњу калцијума у кост је неопходан витамин Д.

Светски дан контрацепције се обележава 26. септембра, са циљем да се подстакну млади људи да прихвате одговорност за контрацепцију и упознају све опције контрацепције које су им на располагању. На светском нивоу, више од 41 одсто од 208 милиона трудноћа годишње је непланирано, а од тога се скоро половина завршава намерним прекидом трудноће. 

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Међународни дан старих обележава се 1. октобра, како би се скренула пажња на проблеме старијих особа. Тај датум је проглашен Резолуцијом Уједињених нација крајем 1990. године, а она наглашава важност осигуравања животног окружења прилагођеног потребама и способностима становника ,,трећег доба“.