Грипа још нема у Панчеву


Лабораторијски потврђеног случаја грипа у Панчеву и даље нема, по подацима од понедељка ове недеље, до када се скупљају подаци из свих амбуланти. Лекари, ипак, опомињу да у случају сумње на ову болест треба одлежати.

Cлучајеви респираторних инфекција су уобичајени за овај период.

Сваки изабрани лекар свакодневно има од 8 до 10 пацијента којима је установљена нека респираторна инфекција.

 

Врло често грип почиње општим симптомима - цурењем носа, благим боловима у мишићима, умором, малаксалошћу, проблемима са видом. Често пацијенти добију високу температуре. То су почетни знаци. Ако потрају дуже од пет, шест дана, често се завршавају и компликацијама, као што су упале уха, грла, плућа, а некад је крајњи исход и бронхитис.

Компликације које са собом носи грип могу се избећи ако се после првих симтпома одлежи један период. Лекови не могу да помогну ако је пацијент активан, а болест се прележи на ногама.

Најважније је да човек у том периоду мирује, да одложи своје своје обавезе и физичке активности. Треба узимати и доста течности. А ако је телесна температура изнад 38 и понавља се, треба узети и лекове за њено скидање. У року од 2 до 3 дана ће доћи до блажег побољшања, а касније и до излечења. Ако се тегобе појачају, тако да је кашаљ све интезивнији, ако се јаве болови у грудима, а висока температура не спада ни поред леков, онда је, ипак, неопходно јавити се лекару. Наравно, изузимају се хронични болесници који треба да се јаве одмах на почетку, како грип не би угрозио њихову основну болест.

Антибиотици, наглашавају лекари, неће помоћи, изузев код упале плућа и бронхитиса. Али треба знати да цео имунолошки систем страда код грипа, те треба и о томе повести рачуна.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: ТВ ПАНЧЕВО, 29. јануар 2015.

Др Данка Прванов, шеф здравствене амбуланте "Центар"


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА