Гинеколози и педијатри и у будуће по селима


Већ више од годину дана гинеколози и педијатри Дома здравља једном недељно одлазе у здравствене станице по селима. На овај начин месечно буде прегледано више од 700 жена и деце. Већници су јуче одобрили пет милиона динара из буџета за ове услуге.

Од фебруара прошле године, сваке недеље, по сада већ устаљеном распореду, педијатри и гинеколози ван радног времена одлазе у насељена места на територији Панчева. Педијатри једном недељно одлазе у свих девет села, док гинеколози одлазе у пет. Прегледе обављају сви педијатри из Предшколског и Школског диспанзера и седам гинеколога, навела је главна медицинска сестра Дома здравља Јелена Куручев.

– Када су у питању прегледи гинеколога, покривена су већа села – Банатско Ново Село, Качарево, Старчево, Омољица и Долово од ове године. Гинеколог је у тим селима једанпут недељно у Долову и Банатском Новом Селу – понедељком, у Качареву – уторком, у Старчеву – средом и у Омољици – четвртком, у поподневним сатима, углавном од 16 до 19 сати. Када су у питању прегледи педијатара, покривено је свих девет села. Једном недељно је педијатар у сваком селу и имају свој устаљен термин. Раде комплетну вакцинацију предшколске и школске деце, и лече болесну децу. То је све већ уиграно и мештани знају када су прегледи – прецизирала је Јелена Куручев.

Она је истакла да углавном месечно буде обављено више од 700 прегледа. У мају је прегледана 251 жена и 528 деце.

Овакав начин здравствене заштите жена и деце по селима показао је ефекте и постао редовна услуга Дома здравља у овој години. Градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић напоменуо је да је направљен свеобухватан програм с циљевима и комплетном организацијом који је усвојен на Градском већу, а ускоро ће се наћи и пред одборницима Скупштине Града. Он је нагласио да је Панчево једини град у Војводини који има овакав програм.

– Ове године хтели смо да то ставимо у неки законски оквир. Направили смо комплетан план с циљевима, организацијом и свим детаљима. То је урадио наш секретаријат. Овај програм је подржан на Градском већу и наћи ће се и пред Скупштином. Ово је јако добар програм и, према мојим сазнањима, једини смо град у Војводини који има овако нешто. Биће настављен и у наредним годинама. Изузетно је битно да женама и деци у селима буде доступна здравствена заштита. Нарочито је то важно за децу. Овим су им омогућени нормални систематски прегледи, имунизација, едукација деце у вези с исхраном и физичком активношћу. Што се тиче жена, врло је значајно због превентивних прегледа и превенције рака грлића материце – објаснио је др Трифуновић.

За овај пројекат из буџета града за ову годину издвојено је пет милиона динара.

 

Извор: Радио Панчево, 25. јун 2014. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА