Гинеколози и педијатри и у будуће по селима


Већ више од годину дана гинеколози и педијатри Дома здравља једном недељно одлазе у здравствене станице по селима. На овај начин месечно буде прегледано више од 700 жена и деце. Већници су јуче одобрили пет милиона динара из буџета за ове услуге.

Од фебруара прошле године, сваке недеље, по сада већ устаљеном распореду, педијатри и гинеколози ван радног времена одлазе у насељена места на територији Панчева. Педијатри једном недељно одлазе у свих девет села, док гинеколози одлазе у пет. Прегледе обављају сви педијатри из Предшколског и Школског диспанзера и седам гинеколога, навела је главна медицинска сестра Дома здравља Јелена Куручев.

– Када су у питању прегледи гинеколога, покривена су већа села – Банатско Ново Село, Качарево, Старчево, Омољица и Долово од ове године. Гинеколог је у тим селима једанпут недељно у Долову и Банатском Новом Селу – понедељком, у Качареву – уторком, у Старчеву – средом и у Омољици – четвртком, у поподневним сатима, углавном од 16 до 19 сати. Када су у питању прегледи педијатара, покривено је свих девет села. Једном недељно је педијатар у сваком селу и имају свој устаљен термин. Раде комплетну вакцинацију предшколске и школске деце, и лече болесну децу. То је све већ уиграно и мештани знају када су прегледи – прецизирала је Јелена Куручев.

Она је истакла да углавном месечно буде обављено више од 700 прегледа. У мају је прегледана 251 жена и 528 деце.

Овакав начин здравствене заштите жена и деце по селима показао је ефекте и постао редовна услуга Дома здравља у овој години. Градски већник задужен за здравство др Милан Трифуновић напоменуо је да је направљен свеобухватан програм с циљевима и комплетном организацијом који је усвојен на Градском већу, а ускоро ће се наћи и пред одборницима Скупштине Града. Он је нагласио да је Панчево једини град у Војводини који има овакав програм.

– Ове године хтели смо да то ставимо у неки законски оквир. Направили смо комплетан план с циљевима, организацијом и свим детаљима. То је урадио наш секретаријат. Овај програм је подржан на Градском већу и наћи ће се и пред Скупштином. Ово је јако добар програм и, према мојим сазнањима, једини смо град у Војводини који има овако нешто. Биће настављен и у наредним годинама. Изузетно је битно да женама и деци у селима буде доступна здравствена заштита. Нарочито је то важно за децу. Овим су им омогућени нормални систематски прегледи, имунизација, едукација деце у вези с исхраном и физичком активношћу. Што се тиче жена, врло је значајно због превентивних прегледа и превенције рака грлића материце – објаснио је др Трифуновић.

За овај пројекат из буџета града за ову годину издвојено је пет милиона динара.

 

Извор: Радио Панчево, 25. јун 2014. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА